Ország-világ

2020.10.31. 17:43

Vadászpuskával lőttek rá egy papra Lyonban, életveszélyesen megsérült

Rálőttek egy ortodox papra a közép-franciaországi Lyonban VII. kerületében, a Pere Chevrier utcában található görög templom közelében, a támadó elmenekült – közölte a helyi rendőrség szombat délután.

Security and emergency personnel are on October 31, 2020 in Lyon at the scene where an attacker armed with a sawn-off shotgun wounded an Orthodox priest in a shooting before fleeing, said a police source. - The priest, who has Greek nationality, was closing his church when the attack happened and is now in a serious condition, said the source, who asked not to be named. The shooting comes three days after three people were killed in a knife rampage inside a church in the southern town of Nice as France was already on edge after the republication in early September of cartoons of the prophet Mohammed by the Charlie Hebdo weekly, and the beheading of a teacheract. (Photo by PHILIPPE DESMAZES / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Philippe Desmazes

Cikkünket frissítjük!

A papot súlyos állapotban kórházba szállították, egy rendőr a Reuters hírügynökségnek azt mondta, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A pap a mentősöknek azt mondta, hogy nem ismeri a támadóját.

Az AFP francia hírügynökség szerint

a támadó egy lefűrészelt csövű vadászpuskával lőtt rá az 52 éves papra.

„Nem volt istentisztelet, a pap nem viselt reverendát” – jelezték rendőrségi források.

A támadás szombat délután négy óra körül történt, a Le Figaro szerint kétszer lőttek rá a görög ortodox papra. A támadásnak nem voltak szemtanúi, miután a koronavírus-járvány megfékezésére kihirdetett karantén miatt nem lehet indok nélkül az utcán tartózkodni.

A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a pap néhány napon belül elhagyja a közösségét, miután a személye vitatottá vált a helyi ortodox közösségben. A rendőrség ezért jelenleg azt vizsgálja, hogy állhat-e személyes leszámolás a háttérben, de nem zárt ki semmilyen egyéb feltételezést sem.

A helyszínt lezárta a rendőrség, a támadót nagy erőkkel keresik a városban.

Az ügyben a bűnügyi rendőrség indított vizsgálatot, a terrorelhárítási ügyészség egyelőre nem foglalkozik az üggyel.

A belügyminisztériumban Gérard Darmanin tárcavezető ugyanakkor válságstábot állított fel, miután az országban a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben a két nappal ezelőtti támadás óta, amikor is a nizzai Notre-Dame-bazilikában késsel elkövetett, három halálos áldozatot követelő iszlamista merénylet történt.

Jóllehet pénteken általános karantén lépett életbe a koronavírus-járvány megfékezésére az egész országban, a vallási helyek és a temetők a hétvégére felmentést kaptak a lezárás alól a mindenszentek és a halottak napi megemlékezésekhez.

A nizzai támadást követően Emmanuel Macron államfő a helyszínen jelentette be, hogy az Őrszem (Sentinelle) művelet keretében 3000-ről 7000-re emelik a fontos létesítmények, imahelyek, iskolákat védő katonák létszámát a vasárnapi mindenszentek ünnepére tekintettel.

Valérie Boyer francia konzervatív képviselő a támadás helyszínét ábrázoló fotó mellé, Twitter-fiókján azt írta: „Újabb támadás. [az elkövető] terrorista vagy sem, az erőszak vírusként száll le földünkre, amelyet nem tudunk megállítani”

Nouvelle attaque sur notre sol, cette fois á " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Lyon. Terroriste ou pas. Déséquilibré ou pas, la violence s'abat sur notre sol á l'image d'un virus que nous n'arrivons pas á stopper. Mais nous ne parlons pas d'une maladie, nos ennemis ont un visage. Une pensée pour la victime. pic.twitter.com/X5V41sOo1H

Jean Castex miniszterelnök – aki szombaton a nyugat-franciaországi Rouenba és a közeli Saint-Etienne-du-Rouvray-ba látogatott, ahol 2016-ben egy katolikus pap torkát két dzsihadista elvágta – megerősítette, hogy „a kormány eltökélt annak szavatolásában, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa a vallását, teljes biztonságban”.

„A szándékunk erős, az eltökéltségünk nem gyengül, ez Franciaország becsülete, ez a köztársaság becsülete” – mondta a miniszterelnök a négy évvel ezelőtti merénylet helyszínén.

Mint ismert, október 29-én egy szélsőséges iszlamista merénylő három embert késelt meg a nizzai Notre-Dame székesegyházban, közülük egy idős nőt szabályosan lefejezett a templomban. Ugyanezen a napon a rendőrök Avignonban lelőttek egy szintén szélsőséges iszlamista támadót, aki a nizzai merénylőhöz hasonlóan „Allahu akbar”, azaz „Allah hatalmas” kiáltással támadott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában