Ország-világ

2020.07.17. 21:55

Pesty László: indul az aláírásgyűjtés a nemzeti régiókért

Száz évben egyszer van ilyen lehetőség, hogy megmutassuk egész Európának a teljes Kárpát-medencei magyar közösséget – mondta a kampányfőnök.

A kormány több tagja, az ellenzék és a Fidesz vezetői egy három pontos tervezetet kaptak tőlem annak érdekében, hogy minél nagyobb erővel és felhatalmazással bírjon a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezés, székely ügy – minderről Pesty László beszélt az Origónak annak kapcsán, hogy szombaton folytatódhat az aláírásgyűjtés. Az egész Európára kiterjedő aláírásgyűjtés, közkeletű nevén, az Írd alá! akció kampányfőnöke elmondta, hogy három pontos ajánlata abból áll, hogy a szükséges hét helyett 10 országban gyűjtik össze a szignókat, egymillió helyett kétmillió aláírást fognak Brüsszel asztalára tenni, valamint, hogy a székelység üzenetét az egész európai politikai és kulturális színtérre kiviszik. 100 évben egyszer van ilyen lehetőség, hogy megmutassuk egész Európának a teljes Kárpát-medencei magyar közösséget.

Pesty kifejtette, hogy az aláírásgyűjtés eredményessége egyben egy hihetetlen sikertörténet lehet Magyarország számára is az Európai Unióban. Mindennek egyik oka, hogy eddig 74 polgári kezdeményezés ügyében indult meg aláírásgyűjtés az EU-ban, és ebből csak ötnek sikerült átlépnie az egymilliós limitet. Ez a kezdeményezés a hatodik. Ráadásul eddig a legsikeresebb aláírásgyűjtés esetében 1,850 millió szignó gyűlt össze, tehát, ha sikerülne teljesíteni a kétmilliót, akkor az egy új uniós rekord is lenne, és erre már mindenképpen felfigyelnének Brüsszelben.

Pesty László arról is beszélt, hogy amikor idén februárban elvállalta a nemzeti régiókért, a székely ügyért folyó aláírásgyűjtés kampányfőnöki posztját, akkor csupán a szükséges szignóknak az 5 százaléka volt meg. Egy később létrehozott 30 fős csapattal sikerült elérnie, hogy az egymillió fölötti aláírás meglett, de egy 500 milliós európai térben 30 fő nem tekinthető látható mennyiségnek. Mostanra egy 50 fős csapatot sikerült felépíteni, ráadásul mind a 27 uniós országban megvannak a kapcsolódási pontjaik a különféle pártokhoz és politikai mozgalmakhoz. A kampányfőnök kifejtette, hogy a 2 hete elindult hálózatépítés, az aktivisták bevonása hatalmas elánnal zajlik, a rendszerben már több ezren vannak, az egész kontinensről, de visszautasította, hogy mindez MLM szisztéma alapján történne, még ha a módszerük hasonló is. Mivel az MLM-mel szemben nagyon nagy az ellenérzés. Gyakorlatilag minden egyes európai országban külön kampányüzenetet dolgoztak ki, amelyik az adott nemzeti közösséghez szól. Ezen üzenetek lényege, hogy a harmóniára és a békére törekvést helyezik a középpontba.

Sign it Europe! Minority Lives Matter! – ezzel a két vezető szlogenünkkel indítjuk útjára az aláírásgyűjtésünk követező szakaszát – mondta Pesty László. Arra a felvetésre, hogy a második jelszavuk miatt nem tartanak-e attól, hogy támadások érik őket, azt felelte, mivel az elmúlt évszázadban egyértelműen liberális toposz volt a kisebbségek védelme, így semmilyen támadástól sem tart. A kampányfőnök kifejtette, hogy Spanyolországban, Horvátországban, Szlovéniában, Litvániában, Észtországban, Lettországban és Svédországban indul meg szervezetten a gyűjtés, hogy a megfelelő mennyiségű aláírás összejöjjön. Így például Spanyolországban 40 ezer, míg Szlovéniában hatezer érvényes aláírásra van szükség – tette hozzá.

Pesty László szólt arról is, hogy a helyi kampányok megszervezése során nagyon nagy figyelemmel voltak arra, hogy az egyes nemzeti kisebbségek érzékenységét ne sértsék meg. Így például a svédországi számik esetében figyelni kellett arra, hogy véletlenül se említsék őket „lappok„-nak, mivel az az egész aláírásgyűjtés sikerét veszélyeztette volna. Náluk a „lapp” kifejezés nem PC. Kifejtette azt is, hogy a kétmillió aláíráshoz szükséges szignók jelentős részét értelemszerűen a Kárpát-medencéből akarják majd összeszedni.

Pesty László azt is elmondta, hogy a kampánnyal kapcsolatban szombattól a [email protected], és az [email protected] címre várják az ötleteket és a kontaktokat az állampolgároktól Európában és Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában