kínos ügy

2018.10.24. 12:03

Pénzmosással vádolnak egy korábbi védelmi minisztert Görögországban

Elődjét, Akisz Cohacopuloszt 2013-ban találták ugyanilyen bűncselekményben bűnösnek.

Vizsgálati fogságba helyezte a görög bíróság Janosz Papantoniu volt görög védelmi minisztert, miután kihallgatták korrupcióval és pénzmosás vádjával kapcsolatban – közölte az ERT görög közszolgálati televízió szerdán.

Papantoniu és felesége bankszámláin egy csaknem 3 millió svájci frankos (több mint 850 millió forintos) tételt találtak, amely a vád szerint fegyvereladási szerződésekből származik, és a hajdani miniszter a hétfői kihallgatás során nem tudott az eredetével elszámolni. Janosz Papantoniu feleségét, Sztavrula Kurakut tizenhat órás kihallgatás után szintén őrizetbe vették.

Mindketten tagadták az ellenük felhozott vádakat.

A görög parlament már tavaly megszavazta, hogy hozzanak létre bizottságot annak kivizsgálására, érintett volt-e a korábbi miniszter egy fegyverbeszerzéssel kapcsolatban felmerült pénzmosási ügyben.

Papantoniu a második miniszter Kosztasz Szimitisz 1996 és 2004 között hatalmon lévő kormányából, aki pénzmosás gyanújába keveredett. Elődjét, Akisz Cohacopuloszt 2013-ban találták ugyanilyen bűncselekményben bűnösnek, és a maximálisan kiszabható húsz éve börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Idén azonban a bíróság megromlott egészségi állapotára hivatkozva szabadlábra helyezte.

Janosz Papantoniu tárgyalásának az időpontját egyelőre még nem tűzték ki. Nem számíthat az elévülésre sem, mert az a görög törvények szerint a pénzmosásra nem vonatkozik.

A volt tárcavezetőt, aki 1996-tól 2001-ig a pénzügyminiszteri tisztséget is betöltötte, korábban két alkalommal is elítélték, amiért hazudott a vagyonnyilatkozatával kapcsolatban, de büntetését egyszer felfüggesztették, egyszer pedig pénzbírságra változtatták.

Amennyiben a bíróság most bűnösnek találja, akár húsz év börtönbüntetést is kiszabhat rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában