Krisztus előtt

2017.10.04. 15:26

Ötzivel azonos korú leletre bukkantak

Kidolgozásában és formájában a gleccsermúmia fejszéjére hasonlító 5000 éves, újkőkorszaki rézből készült fejszepengét találtak a svájci Riedmattban lévő lelőhelyen.

A cölöpépítmények maradványait rejtő lelőhelyen 2008-ban talált penge egyfajta kémiai ujjlenyomatát készítették el a Berni Egyetem régészei. Kedden bemutatott eredményeik szerint Ötzi fejszéjéhez hasonlóan ez is Toscana déli részéről származik.

A kémiai összetétel és az ólomizotópok viszonyának vizsgálatából kiderült, hogy a két penge a datálást, eredetet és készítési hagyományokat illetően nagy hasonlóságot mutat és mindkettő a toscanai Campiglia Marittima és a Colline metallifere hegység ércben gazdag területeiről származik.

A kutatók következtetése szerint ötezer évvel ezelőtt a rézhasználatot az Alpoktól északra erős déli hatások érték. A déli kulturális hatásokat és a réz eloszlásának hálózatát eddig alulértékelték – vélik a tudósok.

A svájci rézfejsze több mint 5000 évvel ezelőtt valószínűleg áldozati adományként vízbe került. Ez Európa kevés biztosan újkőkorszakira datált rézfejszéinek egyike. A riedmatti cölöpépítmények 2011-ben az alpesi térség 110 hasonló lelőhelyével együtt az UNESCO világörökségének részévé vált.

Az időszámítás előtti 3. századtól 1750-ig viszonylag enyhe időjárás uralkodott a térségben. A gleccserek időnként visszahúzódtak, így az emberek át tudták szelni nyáron a magashegységek hágóit. A világhírű gleccsermúmia, Ötzi, kinek maradványait 1991-ben a dél-tiroli Ötz-völgyben találták meg, több mint 5200 éve élt.

Borítókép: Ötzi, a jégember rekonstrukciója a bolzanói régészeti múzeumban Olaszországban.

AFP / DPA / Markus C. Hurek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában