a szemétkupac alján

2017.09.15. 18:17

Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán

Ősi, fatörzsből vájt kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán a floridai Brevard megyében a tengerparti lagúnarendszer mélyéről.

Az Állami Régészeti Hivatal floridai irodájának szóvivője a helyi clickorlando.com portálnak elmondta, hogy már dolgoznak a 270-320 kilogramm súlyúra becsült kenu helyreállításán.

Az ősi vízi járművet Randy Lathrop cocoai lakos fedezte fel, barátainak így számolt be a Facebookon a leletről: „a szemétkupacok között vettem észre, még mielőtt elszállították volna az összes többi hulladékkal, amelyet a vihar összehordott” – írta.

Az Indián folyó nevű tengerparti lagúnarendszer mélyén található történelmi vagy régészeti jelentőségű tárgyak az állam tulajdonában vannak – közölte a hivatal szóvivője.

A ciprustörzsből vájt kenut Lathrop akkor vette észre, amikor a parton kerékpározva szemlélte a hurrikán pusztításának nyomait.

„A szeméttelepen végezhette volna, mindenféle törmelékhalmok alá temetve. Örülök, hogy megmenthettük ezt a történelmi darabot” – tette hozzá a Facebook-posztban, ahol leírta, hogy a szemetet eltakarító markológép már éppen közeledett a kenuhoz, amikor észrevette.

A régészeti hivatal szóvivője szerint a kenut még vizsgálják, ám már felfedeztek rajta festékmaradványokat és egyszerű szögek nyomát, valamint megállapították, hogy valószínűleg eltemetve feküdt a meder alján, nem érintkezett vízzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában