Járvány

2020.03.12. 21:54

ORFK: Magyarország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést

Csütörtöktől a rendőrség újra ellenőrizhet az osztrák és a szlovén határon.

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként csütörtöktől a rendőrség újra ellenőrizhet az osztrák és a szlovén határon – közölte a rendőrség a honlapján. Később közleményében az ellenőrzés menetéről is írt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Kommunikációs szolgálatuk közleménye szerint

osztrák viszonylatban Magyarország területére belépni a nemzetközi forgalom számára – bármely ország állampolgárai részéről – Hegyeshalom, Sopron és Rábafüzes közúti határátkelőhelyeken lehet.

A magyar és az osztrák állampolgárok a már felsorolt átkelőhelyeken túl igénybe vehetik a határátlépéshez Kópháza, Kőszeg, Bucsu és Szentpéterfa közúti határátkelőhelyeket.

Szlovén viszonylatban Magyarország területére belépni a nemzetközi forgalom számára – bármely ország állampolgárai részéről – Tornyiszentmiklós, Rédics közúti határátkelőhelyeken lehetséges.

A magyar és a szlovén állampolgárok a felsorolt átkelőhelyeken túl igénybe vehetik a határátlépéshez Pince közúti határátkelőhelyet.

Az ORFK későbbi közleményében azt írta: a kormány döntése alapján ideiglenesen visszaállított határforgalom-ellenőrzés során

a rendőrök igazoltatják és megkérdezik úticéljukról a Magyarország területére belépni szándékozókat. Mind a magyar, mind a külföldi állampolgárokat nyilatkoztatják arról, hogy fertőzött területről érkeztek-e.

A magyar állampolgárokat beléptetik Magyarország területére, majd – az utazási előzmények alapján – egészségügyi személyzet közreműködésével döntenek arról, hogy szükséges-e kéthetes hatósági házi karantén elrendelése.

Fertőzés gyanúja esetén a mentőszolgálat kórházba szállítja az érintettet.

A beléptetett, Magyarországon átutazó külföldieknek a hatóságok egy úgynevezett tranzitútvonalat határoznak meg, kijelölt pihenőhelyekkel és benzinkutakkal, hogy a lehető leggyorsabban áthaladhassanak az országon.

A Kínából, a Dél-Koreából, az Iránból és az Olaszországból személyforgalomban érkező külföldi állampolgárok beléptetését a rendőrség megtagadja.

„Az intézkedések az új koronavírus terjedésének megelőzését és a magyar emberek biztonságát szolgálják” – fogalmazott a rendőrség.

Szlovákia is visszaállítja a határellenőrzést a közúti határokon

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány arról döntött, hogy péntek reggel 7 órától a közúti határátkelőin – a lengyel határszakaszt kivéve – visszaállítja a határellenőrzést.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtök este közölte: csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok – szlovák útlevelet vagy személyi igazolványt kell felmutatniuk -, és azokat, akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.

Azt írta: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon beszélt szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal, aki arról tájékoztatta, hogy „a politikai döntés szerint” az országban dolgozó, de a külföldi környező településeken élő emberek munkavállalási célú beutazását nem akarják megszüntetni, a pontos szabályokon dolgoznak.

A kamionos közlekedést – az ellátás folyamatos biztosítása érdekében – nem korlátozzák – tájékoztatott az államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában