Ország-világ

2021.03.16. 16:33

Orbán Viktor: nem érkezik elég brüsszeli vakcina (videó)

Azonnali kérdésekre válaszolt a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök a pártok képviselõinek felszólalására válaszol napirend elõtt az Országgyûlés idei elsõ ülésén 2021. február 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: Ezekkel a lépésekkel segített a kormány

Orbán Viktor Jakab Péternek adott válaszában azt mondta, hogy válság idején a következő dolgokkal segített a kormány: bértámogatás, hitelmoratórium, elengedték a járulékokat, csökkentettek több adónemet és beruházási támogatást adtak – idézte az Origo.

Három hónapig van álláskeresési járadék, és a lejárta után közmunkát kínálnak. Amikor az Önök szövetségese, Gyurcsány volt a kormányfő, akkor nem volt ez a lehetőség – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy jelenleg 55 ezerrel kevesebb munkahely van, mint a válság előtt, de a mostani kormány legalább annyi munkahelyet hoz létre, mint amennyit a járványban elvesztettünk.

Gyurcsány Ferenc jó tanácsokat tud Önnek adni, ha a rossz válságkezelés iránt érdeklődik – tette hozzá.

Orbán Viktor Jakab Péternek: Ön többszörös milliomos

Orbán Viktor szólt arról is, hogy pofára esés ügyben vannak tapasztalatai Jakabnak, mert a szerencsi voksolás előtt már győzelmet hirdetett.

Régóta figyelem a hozzászólásait, hogy Ön egy szegény ember lenne, pedig többszörös milliomos, és értetlenül állunk az előtt, hogy Ön a szegénylegény.

Ez kétszínűség, Képviselő Úr – zárta Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Ma vakcinából van hiány, és nem oltópontból

Orbán Viktor Kunhalmi Ágnesnek (MSZP) azt válaszolta, hogy a baloldal állítsa le az oltásellenes kampányát. Önök folyamatosan agitálnak az orosz és kínai vakcina ellen.

Félmillió embert oltottunk be ezekbők a vakcinákból, és így több százan nem vesztették életüket – emelte ki a kormányfő.

Az oltópontok kapcsán azt mondta, hogy Magyarországon 5005 háziorvosim, 629 kórházi, több mint 100 szakrendelői oltópontot.

Ma vakcinából van hiány, és nem oltópontból – tette hozzá. 1547 kórházi, és 200 rendelőintézeti oltópont lehet, ha lesz elég vakcina. Ha az utóbbi kevés lenne, akkor szívesen vesznek minden segítséget.

500 ezerrel kevesebb emberrel kevesebbet oltottak volna be keleti vakcina nélkül

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Kunhalmi hasson oda, hogy a pártja fejezze be az oltásellenes kampányt.

Ha nem lett volna keleti vakcina, akkor 500 ezer emberrel kevesebbet oltottak volna be, miközben az ellenzék a keleti vakcina ellen kampányolt.

Álljanak ki, és hívják fel az embereket arra, hogy az összes vakcinát vegyék fel – tette hozzá.

Orbán Viktor: Nem érkezik elég brüsszeli vakcina

Orbán Viktor Arató Gergelynek (DK) válaszolva azt mondta, hogy megéri a képviselő indulatait. A kormányfő azt mondta, hogy őt is rendkívüli módon bántja, hogy nem érkezik elég brüsszeli vakcina, miközben fizettünk érte. Nem azért halad lasabban az oltás itthon, mert nincs elég oltóponton, hanem mert nincs elegendő vakcina. Orbán Viktor elmondta, hogy az Astrazeneca most közölte, hogy félmillióval kevesebbet szállít.

Itt van a kezemben az uniós szerződések, és nem lehet nyílvánosságra hozni, mert akkor jogállamisági eljárás indulna ellenünk. Nem minket, hanem a brüsszeli barátait kellene támadnia – mondta a kormányfő.

A járványügyi szakemberek döntenek

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a járványügyi szakemberek döntenek arról, hogy a már beoltott kínai vakcinák párját be kell oltani, ezért kell azt raktározni. A kormányfő jelezte, hogy jelenleg Európában a beoltottak számában a második helyen vagyunk.

A miniszterelnök mindenkit arra kért, hogy regisztráljon.

Orbán Viktor: Mi ezt a hidegháborús logikát nem támogatjuk

Orbán Viktor Keresztes László Lorántnak (LMP) azt válaszolta, hogy erőfeszítéseket tett arra, hogy megértse a kérdést, mert volt vagy 100. A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány a magyarokat képviseli Brüsszelben, míg itthon az ellenzék Brüsszelt képviseli. A kínai és orosz nagyhatalmi érdekekkel kapcsolatban azt mondta, hogy kíváncsi lenne arra, hogy milyen magyar érdeket sért a kínai és orosz gazdasági aktivitás.

Mi ezt a hidegháborús logikát nem támogatjuk – tette hozzá.

Nem az a magyar külpolitika, hogy valamelyik nagyhatalommal összevesszünk, hanem minden nagyhatalommal jóban szeretnénk lenni – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor: Minden épelméjű ezt szeretné

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal építése esetében minden épelméjű azt szeretné, ha a pireuszi kikötőből érkező kínai áruk rajtunk keresztül menjenek nyugatra. Ez teljes mértékben magyar gazdasági érdek – tette hozzá.

A folyamatosan változó helyzethez alkalmazkodunk

Orbán Viktor Burány Sándornak (Párbeszéd) azt válaszolta, hogy belátja, hogy a járvány esetében természetesem most is támadunk és védekezünk.

Minden esetben ahhoz a helyzethez alkalmazkodik a kormány, ami éppen kialakul.

Kínából még több mint 3 millió vakcinát várunk, és akkor az a vállalásunk, hogy minden regisztrált embert be tudunk oltani a második negyedév vége előtt, azt a mostani helyzetben tartani fogjuk – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor: Hagyják abba az oltásellenes kampányt

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy minden európai országban különböznek a statisztikai nyilvántarrtások. Ha megnézzük, hogy 2019-ben mennyien haltak meg, és 2020-ban, akkor a tizedik helyen állunk Európában többlethalálozás tekintetében. Minden emberélet számít, mindenkit meg akarunk gyógyítnai, és mindenkit be fogunk oltani, aki regisztrált. Csak egyet kérek hagyják abba az oltásellenes kampányt!

Orbán Viktor: Ez a mixtúra alkalmas a válság lekűzdésére

Orbán Viktor Szakács Lászlónak (MSZP) azt válaszolta, hogy a magyar kormány úgy döntött, hogy a kkv-k 10 milliós kamatmentes hitelt nyújtanak. Bízik benne, hogy a konstrukció egyszerűsödni fog a következőkben. 50 százalékos bértámogatást ad a kormány a bajbajutott ágazatoknak – mondta a kormányfő.

Az a gazdaságpolitikai vegyület, amivel dolgozunk, az alkalmas a pandémia által okozott válság lekűzdésére – tette hozzá.

Ezeket a megszorító intézkedéseket szavazta meg az MSZP-s képviselő

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a fővárosi vállalkozóknak jutatott bértámogatást azonnal elvették a cégektől. Felidézte, hogy Szakács László megszavazta a 13. havi nyugdíj elvételét, az ingatlanadót, a tandíj bevezetését, valamint a gyes és gyed lerövidítését – tette hozzá.

A közvetítést itt tekintheti meg:

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a pártok képviselőinek felszólalására válaszol napirend előtt 2021. február 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában