Ország-világ

2020.09.18. 07:39

Orbán Viktor: felkészítettük az egészségügyet a második hullámra – HALLGASSA MEG!

Van elegendő kórházi hely és lélegeztetőgép – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel.

Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A miniszterelnök a Korányi kórházból érkezett a Kossuth Rádió stúdiójába.

„Megérkezett a második hullám, ilyenkor a régi praktikákat kell elővenni, ha indokolt, tartok kórházellenőrzést” – indokolta látogatását Orbán Viktor.

„A baloldali sajtóban elterjedt, hogy a Korányi kórházban nincs elegendő lélegeztetőgép, de a helyszínen meggyőződtem arról, hogy ez nem igaz. Van elegendő hely, lélegeztetőkészülék és most még ember is” – tette hozzá.

A Kossuth Rádió interjúját itt meghallgathatja:

„Ha a kijelölt kórházakban elfogy a kapacitás, akkor jön a következő kórház. Van egy lépcsőzetes haditervünk arra, hogy mi történik akkor, ha egy kórház betelt” – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy ha ma hirtelen kellene sok embert fogadni, akkor 10 ezer olyan ágy van, amin el tudnak látni koronavírusos beteget. Mindezeken felül még további 20 ezer ágy áll rendelkezésre. „Az egészségügyet felkészítettük a második hullámra” – mondta a kormányfő.

Már nem az a feladat, hogy mindenki maradjon otthon, hanem ellenkezőleg: hogy mindenki tudja élni az életét

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

A miniszterelnök arra kéri a magyarokat, hogy tartsák be a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

„Az országnak működnie kell” – hangsúlyozta.

Minden olyan nemzetközi elemzés, amely a válság első hullámáról szól, a világ 25 legjobban védekező országa közé helyezte Magyarországot

− közölte.

Arra vonatkozóan, hogy várhatók-e további szigorítások, Orbán Viktor elmondta, a felelősség a kormányé és személyesen a kormányfőé, így az operatív törzzsel konzultálva és a munkacsoportokkal együttműködve hoznak döntéseket. A járványügyi szakembereknek elsőbbségük van ebben az ügyben és a kormányfő arra kéri az embereket, ne a szakembereket támadják, mert a védekezés sikerese ma elsősorban rajtuk múlik és az ő támadásukkal egyben az országot támadják.

„Hogy nincs szakember és elég kórházi ágy, mind hazugság”

– jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint nem a sajtó a fő hibás a félelemkeltésben és az álhírek terjesztésében, a baloldali politikusok már annál inkább, hiszen nem az ésszerűségre törekednek és az állampolgárok felelős tájékoztatására, hanem a baloldal gerjesztette politikai vita zajlik, amibe beszállt a hozzájuk kötődő sajtó is.

„Meg vannak a feltételek a védekezésre, nincs ok pánikra, ha a baloldal is ezt mondaná, akkor a sajtó sem gerjesztené a vitát. Most igazán lehetne támogatni az országot”

„A belügyminiszter megkapta az utasításokat, majd megvizsgáljuk hogyan lehet kezelni a kamuhíreket, de most kisebb gondom is nagyobb” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: nem lesz egy jó hangulatú őszünk, arra kér mindenkit, hogy erre készüljön fel lelkileg.

„A napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret, fiataloknak mondom elsődlegesen, nehogy ők legyenek, akik megfertőzik az időseket. Aki belehal, azt nem tudjuk visszahozni” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: az eszközöket megrendelték az iskolákba, október 1-től mindenhol lesz elegendő hőmérő, a higgadtság a kulcsszó a védekezésben. A kormány felkészült a járványra az eszközök tekintetében is.

A gazdasági operatív törzs működését illetően a kormányfő arról tájékoztatott, holnap reggel tartanak megbeszélést, amelyen a hitelmoratóriumokról döntenek. A kormány ugyanis korábban arról döntött, hogy a családok és vállalkozások hiteleik törlesztésétől eltekinthetnek a következő év január elsejéig. A cégek fele, kétharmada élt ezzel, azonban szombaton arról fognak dönteni, hogy mi legyen január után.

„Amíg nincs vakcina, addig védekezni kell”

– jelentette ki a miniszterelnök a gazdasági kilábalás várható időtartama kapcsán. A kormány 2 milliárdot adott az európai vakcinafejlesztésre is, azonban a kormányfő a gazdaságban látja az esélyt: ha a baloldal által tagadott számokat nézzük, Magyarországon januárban 4 millió 458 ezer ember dolgozott, augusztusban már 4 millió 513 ezer volt ez a szám. Vagyis, az áprilisi mélyponthoz képest ma 144 ezerrel többen dolgoznak – közölte Orbán Viktor. Mint mondta,

speciális problémát jelent Budapest turizmushelyzete, mivel az szinte kizárólag külföldiekre épül.

Orbán Viktor az őszödi beszédről és zavargásokról azt mondta, nehéz pillanat volt, az elégedetlenség az országban az egekig csapott föl, ilyen a demokráciában soha nem történt, hogy kiáll a miniszterelnök és az mondja, hogy csaltunk.

„Kiszivárgott a felvétel, de nem az történt, hogy azt mondja, ez nem tartható, nem járulhatok hozzá ahhoz, hogy a közélet színvonala a béka alá süllyedjen, és levonjuk a konzekvenciákat. Nem történt meg, helyette lovasroham és szemkilövetés következett. Mindenki azt várta, álljak az elégedetlenség élére, akkor azt mondtam, hogy ezt alkotmányon belül kell megoldani, a kormányt alkotmányon belül kell megoldani. Egyszer kell nyerni, de akkor nagyon. Tudtam tartani a szavam” – zárta a beszélgetést a kormányfő.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában