Ország-világ

2020.10.09. 07:38

Orbán Viktor: a következő év feléig kell még kibírnunk – HALLGASSA MEG!

A következő néhány hónap lesz az igazán fontos tapasztalatokat hozó időszak – fogalmazott a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel.

Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor az interjú elején arról beszélt, hogy a jelek szerint a gyógyszerfejlesztésre adott magyar pénzek meghozták az eredményt, de végső mérleget csak a vírus leküzdése után lehet vonni. A magyar virológusok eddig is a legjobbak közé tartoztak – mondta.

„A legnagyobb dolog az lenne, ha mi fedeztük volna fel a vakcinát” – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: mivel az unió több milliárd eurót tolt ebbe a projektbe, megkérdezte az EB elnökétől, mikor lesz vakcina. „Az elnök asszony nem tudott választ adni, de a dolgok úgy állnak, hogy ez nem lesz hamarabb, mint a következő év első fele. Mostantól kifele megyünk ebből a helyzetből” – hangsúlyozta Orbán Viktor az Origo tudósítása szerint.

A kormányfő szerint május–július tájékán lehet vakcina a vírus ellen.

A miniszterelnöki interjút itt meghallgathatja:

„Mi már tavasszal a második hullámra készültünk”

Orbán Viktor megjegyezte, ha a pénzügyminiszter arról beszél, hogy vannak biztató jelek, akkor az jó hír.

„Folyamatosan nézzük, hogy melyik kormány milyen választ ad a járványra. Mi már tavasszal a második hullámra készültünk. Éppen ezért nyáron felkészültünk politikailag és gazdaságilag is – fejtette ki Orbán Viktor. – Sok országban propellerpénzt adtak, ami egy jó gondolat, de mi másik irányba indultunk. Nekünk az volt a fontos, hogy legyen munka és beruházás” – tette hozzá.

A legnagyobb magyar veszély a kivárás

A miniszterelnök kifejtette, hogy nagyon fontos volt a vállalatok és a családok beruházása. Az utóbbit szolgálja az 5 százalékos lakásáfa – tette hozzá. „Most lehetőséget adunk a családoknak, újabb kedvezményekkel segítjük a beruházásokat – mondta a kormányfő. – Nálunk a legnagyobb veszély a kivárás, mert ha kivárnak a családok és a vállalkozások, akkor áll meg a gazdaság” – tette hozzá.

„Ha az első hullámban tudtunk győzni, akkor a másodikban is sikerülni fog”

„Egyes emberek szerint a világ a vesztébe rohan, és vannak olyanok, akik szerint a világ egyre inkább fejlődik. Én az utóbbiak közé tartozom – tette hozzá. – Nem a leromlást, hanem a lehetőségeket kell látnom. Ha az első hullámban tudtunk győzni, akkor a másodikban is sikerülni fog” – mondta a kormányfő.

Mindez azt jelenti, hogy az egészségügyi rendszer bírni fogja a terhelést a járvány végéig

– tette hozzá.

„A cél, hogy minél később álljon elő olyan helyzet, amikor a halasztható műtéteket halasztani kell. A következő három hétben nem kell erre számítani” – mondta Orbán Viktor.

A baloldalnak nem az országgal szemben, hanem a kormánnyal szemben kell ellenzékben lenni

A miniszterelnök kifejtette, hogy csak az utóbbi néhány évben tűnik meglepőnek, hogy a parlament egységesen szavaz. „Nekünk mindennap gondot okoz, hogy a baloldal a védekezés ellen dolgozik – fogalmazott a kormányfő. – Nemcsak azt mondják, hogy lehetne jobban csinálni, hanem kamuvideókat gyártanak – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. – A baloldalnak nem az országgal szemben, hanem a kormánnyal szemben kell ellenzékben lenni” – jegyezte meg.

Év végéig rendezik az egészségügyi részletkérdéseket

A kormányfő közölte, hogy az elmúlt években nem dőlt el véglegesen, milyen egészségügyi rendszert akarunk. „Tíz éve is az ápolónők hiánya volt a legnagyobb probléma” – tette hozzá. Először döntöttek az ápolók bérének az emeléséről, ezt követően döntött a kormány a kórházak felújításáról – mondta a kormányfő. Szólt arról is, hogy zajlik a dél-budai centrumkórház építésének előkészítése. Az orvosi kamara pedig ebben a helyzetben közölte, hogy változtatni kell.

„Mind a béremelést, mind a hálapénz tiltását befogadta a kormány. Persze vannak még részletkérdések, és ezeket az év végére rendezni fogjuk”

– mondta a kormányfő.

Ha a baloldal veszélyes embert lát, akkor le akarják vadászni

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a baloldal, ha veszélyes embert lát, akkor megpróbálja levadászni. „1989-ben vettem részt egy zalaegerszegi lakossági fórumon, és már akkor valótlanságot állítottak rólam. Ez azonban hatékony, mert a hatalom esetében feltételezik, hogy korrupció történhet. Ez egy jól bejáratott rendszer” – tette hozzá.

„A német nyelvterületen egyébként nagyobb a korrupció, mint nálunk. Van egy hatalmas pénzmosási botrány. Skandináviában két nagyobb bank dőlt be pénzmosás miatt. Nem szeretem, ha a nyugatiak azt a pozíciót veszik fel, hogy ők hibátlanok” – közölte Orbán Viktor.

Amíg Soros Györgynek ekkora befolyása van az unióban, addig ki kell mondani, hogy az unió korrupt

A nemzetközi támadások közös nevezője Soros György – mondta a kormányfő. Hozzátette: Soros pénzt akar keresni és befolyást akar szerezni, és ezért embereket vesz meg az uniós intézményekben. „Na pontosan ez a korrupció” – hangsúlyozta a kormányfő.

„Amíg Soros Györgynek ekkora befolyása van az unióban, addig ki kell mondani, hogy az unió korrupt – tette hozzá. – A baloldal örömét leli abban, hogy egy támadás esetén az idegeneknek ad igazat. A baloldal a saját fajtája helyett a másik oldalra áll” – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában