Járvány

2020.03.10. 15:17

Operatív Törzs: szűrni fogják az Olaszországból érkező utasokat

Lakatos Tibor arra kérte az óvodákat és iskolákat, hogy ne szervezzenek ünnepi rendezvényeket, a 60 év fölötti polgárok pedig kerüljék a közösségi rendezvényeket.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője az ülés után elmondta: emelkedett hazánkban a fertőzöttek száma, így Magyarországon jelenleg 12 koronavírus-fertőzöttről tudnak – írja a Magyar Nemzet.

Csehországban 40, Lengyelországban 18, Szlovákiában 7, Ausztriában 157, Horvátországban 13, Romániában 17, Szlovéniában 25 fő a fertőzöttek száma.

Világszerte 114 1452 megbetegedést regisztráltak ebből Európában 15 1595 beteget vettek nyilvántartásba.

Tovább folytatódnak a szűrések és ellenőrzések. Eddig 427 ilyen ellenőrzést hajtottak végre a közúti határátkelőhelyeken, a repülőtereken pedig 6598-at.

Terveik szerint, szűrni fogják az Olaszországból érkező utasokat is – közölte Lakatos Tibor.

Lakatos Tibor beszámolt arról is, hogy az elmúlt napokban minden eddiginél nagyobb számú volt az elektronikus levélben tett megkeresések, valamint a telefonhívások száma is. Délután egy óráig összesen 2065 elektronikus levél és ötezernél több telefonhívás érkezett az Operatív Törzshöz.

A kormány több mint nyolcmilliárd forintot különített el az új koronavírus elleni védekezésre – hangsúlyozta. Ezt olyan tevékenységek támogatására és olyan eszközök beszerzésére fogják majd fordítod, amelyeket az Operatív Törzs indokoltnak lát. Természetesen hogyha ez az összeg kevés akkor Magyarország kormánya a magyar állampolgárok védelme érdekében szükséges erőforrásokat át fogja csoportosítani.

Lakatos Tibor a közelgő nemzeti ünneppel kapcsolatban azt javasolta, hogy tekintsenek el a rendezvények megszervezéstől, főként abban az esetben, ha azok zárt helyiségben kerülnének megtartásra. Az óvodákat és iskolákat pedig hasonlóképpen arra kérte, hogy ne szervezzenek ünnepi rendezvényeket.

Az érintett korosztályok figyelmét pedig arra hívta fel, hogy lehetőség szerint a 60 év fölötti állampolgárok kerüljék a közösségi rendezvényeket és ne menjenek jelentős tömeget vonzó rendezvényekre.

Ismét módosulni fog az eljárásrend

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy jelenleg 12 megbetegedés van Magyarországon, mindhárom új beteg iráni diák, és az első eset felfedezett kontaktja – írta a tájékoztató alapján az Origo. Magyarországon az összes kontaktesetet megvizsgálják laboratóriummal, szemben több nyugat-európai országgal – tette hozzá.

Szükséges egy vizsgálat után egy ismétlő vizsgálat – hangsúlyozta a szakember. Így derült fény az újabb pozitivitásokra. Több esetben az első eset negatív lett. Minden laboratóriumi vizsgálat a szakma szabályai szerint és a WHO eljárásrendje szerint történik – mondta Müller Cecília.

Ha a korábbi negatív esetek esetében nem ismétlik meg a vizsgálatokat, akkor ma több fertőzött szabadon sétálhatott volna. Várhatóan kedden is módosulni fog a hazai eljárásrend – mondta a szakember.

Müller Cecília szerint változni fog az esetdefiníció, és változni fog a vizsgálatok rendje is. Európában még bőven számolni kell a járvány terjedésével – tette hozzá.

A látogatási tilalom kapcsán azt mondta, hogy ebben az esetben is vannak kivételék, így a súlyos állapotú, magát ellátni nem tudó beteg mellett lehet valaki. Egy kiskorú mellett is lehet szülő – tette hozzá. A szülő nő mellett lehet egy általa választott személy – mondta a szakember.

A beteget felkeresheti vallási meggyőződése szerinti egyházi személy. Az egész intézkedés azt a célt szolgálja, hogy a fertőzés terjedését megakadályozzuk, így a leginkább érintetteknek esélye se legyen elkapni a betegséget.

Müller Cecília elmondta, hogy a szeretteik védelme érdekében kérte az együttműködést. A szociális intézmények esetében az idősek érdekében fontos a látogatási tilalom, azonban az idősek kimehetnek az intézményből, de ők is tartózkodjanak a közösségi eseményektől – tette hozzá.

Lakatos Tibor kérdésre elmondta, hogy a külföldi korlátozó intézkedéseket figyelik, de ahol ezeket bevezették, ott sokkal több fertőzött van. Ha szükséges, akkor ezeket a korlátozó intézkedéseket be fogják vezetni – tette hozzá.

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az onnan érkező magyarokra ugyanaz az eljárásrend fog vonatkozni, mint mindenki másra. Ha fertőzési tünetet mutatnak, akkor ki fogják őket emelni, és infektológiai osztályra kerülnek.

Arra kérte az olaszországi magyarokat, hogy hazaérkezés esetén felelős magatartást tanúsítsanak – tette hozzá.

Müller Cecília kérdésre elmondta, hogy az egyik fertőzött, akit a Bajcsy-kórházban műtöttek, az nem találkozott fiával. Ez a beteg nagy valószínűséggel a Bajcsy-kórházban nem fertőződhetett meg, mert tünetmentesen jött ki onnan, és ezt követően kezdődött el a láza. Ettől függetlenül a Bajcsy-kórházban az érintett mellett beteget most is vizsgálják – tette hozzá.

Müller Cecília attól kezdve, hogy valaki pozitív, az elkülönítésre kerül, tehát olyan nem fordult elő, hogy valakinek azt tanácsolják, hogy ne beszéljen erről, vagy titkolja el.

Annak a 16 egészségügyi dolgozónak az első tesztje negatív lett, akik karanténban vannak, de még egy laboratóriumi vizsgálat vár rájuk – mondta kérdésre Müller Cecília.

Amíg nem alakítják ki az Olaszországból esetlegesen tömegesen érkezők szűrését, és beléptetését, addig mindegyikük, ha Magyarországra jön, 14 napig maradjon karanténban – mondta egy másik kérdésre Lakatos Tibor. Pontos számot nem tud mondani az Olaszországban lévő magyarokról, mivel semmilyen kötelezettség sincs arra nézve, hogy az ott tartózkodást be kelljen jelenteni.

Lakatos Tibor a sportrendezvényekkel kapcsolatban közölte, hogy egy teljeskörű javaslatot tettek a kormány elé. Elképzelhető, hogy lesz olyan sportrendezvény, amit esetleg zártkapu mögött kell megrendezni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában