Járvány

2020.06.04. 11:47

Operatív Törzs: a járvány nyugvó pontra érkezett (videó)

Továbbra is indokolt a járványügyi készültség fenntartása.

Forrás: M1 / Youtube

Magyarország sikeresen és eredményesen védekezett a járvány első szakaszában, ám továbbra is indokolt a járványügyi helyzet fenntartása – fogalmazott Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján – tudósít a Magyar Nemzet.

Mint mondta, június 20-án érhet véget a különleges jogrend. Ezzel együtt újranyithatnak a mozik, színházak, fürdők, ám az időseknek elkülönített idősávok fenntartása megmarad az üzletekben.

Ma is 56 kórházba szállítanak egyéni védőfelszereléseket, ezek raktározását a kórházparancsnokok felügyelik

– jelezte a rendőr alezredes.

Az Operatív Törzs teljes sajtótájékoztatóját itt megtekintheti:

Szólt arról is, 2115-re nőtt a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzésére regisztráltak száma, az aktív felhasználók köre 860 fő és jelenleg 10 ezer 985 karantén van érvényben. A járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma 419-re emelkedett és összesen nyolcvan gyanúsítottat hallgattak ki – tette hozzá Kiss Róbert.

Nem történtek jelentős változások, kiegyenlítődnek az adatok, a járvány nyugvó pontra érkezett.

Az új megbetegedések többségben kontakt személyek által kerülnek felfedezésre – mondta el Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Hozzátette: 23 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3954 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 5 idős, krónikus beteg. Ezzel 539 főre emelkedett az elhunytak száma, 2205-en pedig már meggyógyultak.Az aktív fertőzöttek száma 1210 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 406 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. A Pesti úti idősotthonban 49-re nőtt az elhunytak száma.

– Harminchárom szociális intézményben van jelen a vírus, számuk nem nőtt, sokan meggyógyultak – mondta el a tisztifőorvos, aki tegnapi nappal enyhített a szociális intézmények látogatási szabályain.

– Részleges látogatási tilalmat hoztam meg, a közelebbi hozzátartozóknak lehetőségük van látogatásra a szociális intézményekben,

de a biztonságot továbbra is garantálni kell. A látogató csak a saját hozzátartozójához mehet közel, másokkal tartani kell a kétméteres távolságot és figyelni kell a kézmosásra – tette hozzá Müller Cecília.

Müller Cecília hangsúlyozta, csak egészséges személy látogasson szociális intézményben gondozottat és belépéskor legyen kihelyezve vírusölő fertőtlenítőszer, illetve legyen lehetőség szappanos kézmosásra. Hozzátette, maszkban kozmetikusok, fodrászok is beléphetnek az idősotthonokba. Emellett vallási események is megtarthatók az intézményben a biztonságos távolság fenntartásával.

A tisztifőorvos emlékeztetett, élelmiszercsomag, használati tárgy továbbra is bevihető az intézményekbe. Új ápoltakat akkor vehetnek fel az intézménybe, ha négy napnál nem régebbi laboratóriumi vizsgálata negatív eredményt mutat – érkezzen akár otthonról, akár kórházból.

Müller Cecília köszönetet mondott a gondozóknak, akik ezekben az intézményekben hősiesen helytálltak hónapokig, messze a munkaköri kötelességeiken túl segítettek az időseknek, fogyatékosoknak, gyermekeknek és mindent megtettek, hogy könnyítsék a bentlakók életét.

Müller Cecília nyugtatásképpen elmondta: minden nyári táborban figyelembe veszik a járványügyi ajánlásokat, a szülők aggodalom nélkül elküldhetik gyermekeiket a választott táborba. Kiss Róbert a külföldi nyaralások kapcsán hozzátette: Szlovénia és Szerbia esetében nem szükséges két hét karanténba vonulni a nyaralásból való visszatérés esetén, és egyeztetéseket folytatnak további úti célokkal kapcsolatban.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs egyik korábbi sajtótájékoztatójának videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában