Járvány

2020.05.25. 11:27

Operatív Törzs: a biztonságos indulás feltételei adottak az óvodákban, bölcsődékben (videó)

Minden intézményben elvégezték a kötelező fertőtlenítést – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést, ezzel 3756-ra nőtt a hazánkban beazonosított Covid-betegek száma.

Az aktív fertőzöttek száma 1554 főre csökkent.

Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, ezzel 491-re emelkedett a járvány áldozatainak száma, 1711-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek 42, az elhunytak 60, a gyógyultak 49 százaléka budapesti – számolt be a legfrissebb adatokról Müller Cecília országos tiszti főorvos a Magyar Nemzet tudósítása szerint. Hozzátette, a megbetegedettek 58 százaléka nő, 42 százaléka pedig férfi, ami nem csoda, mert hazánkban több az idős hölgy, ilyen a demográfiai korfa nálunk.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Müller Cecília örömmel jelentette be:

már több a gyógyult, mint az aktív fertőzött, ami azt jelenti, hogy a járvány lecsengő szakaszában vagyunk.

„Jelenleg 430 főt kezelnek kórházban, ami szintén jó hír, mert ez az aktív fertőzöttek kevesebb, mint harmadát jelenti” – emelte ki, hozzátéve, hogy jelenleg most harmincan vannak lélegeztetőgépen.

Mindössze nyolcvanan betegedtek meg 19 éves kor alatt a járvány teljes időtartama alatt

– jelezte. Hazánkban 29 év alattiak nem hunytak el, hárman hunytak el 30-39 év között és 80 év felett 228 fő szerepel a nyilvántartásban.

„Százezer lakosra Magyarország teljes területén 38 fő esik a járvány teljes időtartama alatt a mostani adatok szerint”

– tette hozzá a tiszti főorvos.

Müller Cecília elmondta, az egészségügyi hatóságok, a kormányhivatalok és a járási hivatalok munkatársai rengeteget dolgoznak, bár ez egy kissé rejtve marad a nagyközönség előtt. Ezek a szakemberek nem csak ellenőriznek, hanem járványügyi elemző munkát folytatnak, eljárásrendeket dolgoznak ki és kontaktkutatást végeznek, illetve konzultációkkal segítik a járványkezelést. Nagy érdemük van az egyre kedvezőbb adatok megszületésében, ezért nekik mondott köszönetet.

„A mai nap aktualitása, hogy vidéken nyitnak az óvodák és a bölcsődék. Ezek szolgáltatásait lehet, de nem kötelező igénybe venni. A hiányzás most igazoltnak minősül”

− hangsúlyozta Müller Cecília.

„Az intézmények felkészültek a gyerekek fogadására, mindenhol megtörtént a fertőtlenítő nagytakarítás. Csak egészséges gyerek és gondozó legyen jelen” – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Közölte: sok bölcsőde és óvoda helyi eljárásrendet dolgozott ki, hogy elkerüljék a torlódást, és be tudják tartani a szociális távolságot.

„A gyermekeknek nem szükséges maszkot viselni, és a felnőtteknek sem kötelező”

– tette hozzá.

„Június elsejétől újraindulhatnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok is”

– jelentette be Müller Cecília. Hozzátette: fontos, hogy ezeket a szolgáltatásokat is csak egészségesek vegyék igénybe.

Ezekhez a szűrésekhez tartoznak a mammográfiás vizsgálatok, a méhnyakrák-szűrés és a vastagbélszűrési vizsgálat. Utóbbi két részből áll: egy székletvizsgálat, majd ha nem negatív az eredmény, akkor egy tükrözés.

„Ezek a betegségek szűrhetők, a vizsgálatok nem fájdalmasak, de hatékonyan fedezik fel a betegséget. Éljünk a lehetőséggel” – emelte ki a tiszti főorvos.

Újraindul a személyforgalom a magyar-szerb határon

A szomszédos országokkal történő egyeztetések eredményeként,

ma 10 órától a szerb és a magyar állampolgárok Szerbiából hatósági házi karantén elrendelése nélkül beléphetnek az országba,

ha viszont 14 napon belül tüneteteket észlelnek magukon, akkor nem hagyhatják el a tartózkodási helyüket és értesíteniük kell a hatóságot – közölte Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa. Hozzátette, jelenleg 11 810-en vannak hatósági házi karanténban, a rendőrök 106 esetben rémhírtejesztés, 29 esetben közveszéllyel fenyegetés, 121 csalás, 21 egyéb szabályszegés miatt indítottak eljárást, 79 főt hallgattak ki.

Kedvezőek a határátlépési adatok, csupán a teherforgalomban kell 1-2 órás várakozásra számítani

– tudatta a rendőr alezredes.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, fokozatosan vezetik vissza az egészségügyi szűrővizsgálatokat, de

egyelőre fent kell tartani a járványügyi készültséget.

Kiss Róbert elmondta, a rendőrség folyamatosan ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását, ezzel együtt a hatósági házi karanténok ellenőrzését, ebben segítséget nyújtanak többek között a helyi hatóságok is. Hozzátette, a tranzitfolyosók és a kijelölt pihenőhelyek ellenőrzésében nagy segítséget nyújt a honvédség is.

A kézfertőtlenítők tárolásáról a tisztifőorvos azt mondta: megvan az optimális tárolás hőmérséklet, ami feltétele a hatékonyságának. Ezt a gyártó cég határozza meg, ehhez kell tartani magunkat – jelezte.

Ezek nagyrészt 70 százalék feletti alkoholtartalmú szerek, tehát, gyúlékonyak, emiatt semmiképp nem szabad az autóban hagyni őket

– figyelmeztetett Müller Cecília.

Borítókép: Müller Cecília/ kivágás az Operatív Törzs sajtótájékoztatójának videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában