Járvány

2020.07.01. 19:48

Olaszországban továbbra is napi húsz felett a halottak száma

Az utóbbi huszonnégy óra alatt 182 új fertőzöttet szűrtek ki.

Olaszországban újabb 21-gyel emelkedett a halottak száma egy nap alatt és elérte a 34 788-at az egészségügyi minisztérium által szerda este közölt adatok szerint.

Az aktív fertőzöttek száma 15 255-re csökkent, a gyógyultaké pedig elérte a 190 717-et. A halottakat és gyógyultakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 240 760-t. Az utóbbi huszonnégy óra alatt 182 új fertőzöttet szűrtek ki.

Közülük Lombardiában 109-et a korábbi 62 után. Az északi tartományban hatan haltak meg az egy nappal korábbi négyhez képest. A lombardiai Bergamo térségében péntektől megkezdik az ellenanyagszintet mérő vérvizsgálatot a 12 és 17 év közötti fiatalok között is.

A szintén gócpontnak számító Vo' Euganeo teljes lakosságát tesztelték. A 3500 lakosú venetói települést február 23-án két hétre karantén alá helyezték. A vizsgálat eredményét Andrea Crisanti virológus professzor, a padovai egyetem és a londoni Imperial College kutatója a Nature tudományos folyóiratban közölte. A kutatás kimutatta, hogy Vo'Euganeo lakosságának negyven százaléka tünetmentesen volt fertőzött.

Az adatok szerint a közép-olaszországi Lazio tartományban, ahol a főváros Róma is található, 832 az aktív fertőzöttek száma, közülük 630-an házi karanténban tartózkodnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerdai sajtótájékoztatóján példamutatónak nevezte Spanyolország és Olaszország fellépését a járvány ellen. Hangsúlyozta, hogy márciusban mindkét ország a koronavírus-járvány tetőzésével küzdött,

Spanyolországban napi tízezer új beteget, Olaszországban napi 6500-at szűrtek, mégis sikerült – megfelelő hozzáállással, alázattal és a lakosság együttműködésével – visszaszorítani a fertőzést.

Milánóban szombaton a kórházi ápolók tartanak országos megmozdulást kedvezőbb munkafeltételeket követelve, Rómában pedig a jobbközép ellenzék tüntet. A szervezők bejelentették, hogy megmérik a résztvevők testhőmérsékletét, akik számára kötelező lesz a szájmaszk viselete.

Olaszország egyelőre nem törölte el a karanténkötelezettséget az Európai Unión kívülről érkezők számára. A járvány miatti vészhelyzet egészen július 30-áig érvényben marad. Július 13-án ismét megnyitják a második milánói repülőteret, Linatét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában