Iszlám állam

2018.05.03. 15:53

Nyolc külföldi dzsihadistát ítéltek életfogytiglanra Irakban

Nyugati sajtójelentések szerint az iraki hatalom a több száz ISIS-tag mellett feleségeket is fogságban tart, köztük vannak amerikai, európai uniós, ázsiai és orosz állampolgárok is.

Nyolc külföldi állampolgárt ítélt életfogytiglani börtönbüntetésre a bagdadi központi büntetőbíróság Irakban az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez való csatlakozás vádjával – jelentette csütörtökön az asz-Szumaríja nevű helyi televíziócsatorna.

Az elítéltek Törökország, Szíriai, Üzbegisztán és Azerbajdzsán állampolgárai. Az ítéleteket a terrorellenes törvénynek megfelelően hajtják végre – mondta a bíróság szóvivője.

Legutóbb április 29-én ítéltek életfogytig tartó börtönre külföldi állampolgárokat azért, mert csatlakoztak az ISIS-hez. Akkor tizenkilenc orosz állampolgárt, és tíz azerbajdzsáni és tádzsikisztáni nőt ítéltek el.

Nyugati sajtójelentések szerint az iraki hatalom a több száz ISIS-tag mellett dzsihadista feleségeket is fogságban tart, köztük vannak amerikai, európai uniós, ázsiai és orosz állampolgárok is.

Az iraki terrorellenes törvény értelmében halálbüntetés vagy életfogytig tartó börtönbüntetés szabható ki arra, aki támogatja az Iszlám Államot, vagy tagja annak

A dzsihadista szervezet soraiban több ezer külföldi harcolt Irakban és Szíriában. Irak decemberben bejelentette, hogy legyőzte, kiűzte minden jelentősebb településről az Iszlám Államot, amely 2014 nyarára az ország területének egyharmadát elfoglalta.

A szervezetet azonban nem tudták legyőzni teljesen, tagjai szórványosan követnek el támadásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában