Tehetséggondozás

2021.04.27. 13:44

Novák Katalin: támogassák a Nemzeti Tehetség Programot az szja egy százalékával (videó)

A családokért felelős tárca nélküli miniszter arra biztat mindenkit, hogy személyi jövedelemadójának (szja) egy százalékát a Nemzeti Tehetség Program (NTP) részére ajánlja fel a 1823-as technikai számon.

Novák Katalin keddi online sajtótájékoztatóján közölte: az NTP olyan, a világon egyedülálló kezdeményezés, amellyel a fiatal magyar tehetségeket támogatják óvodás kortól egészen felnőtt korig, határon innen és túl egyaránt; évente 350 ezer fiatalt támogatnak, a Nemzet fiatal tehetségei elnevezésű egyéni ösztöndíjban öt év alatt 3700-an részesültek – tette hozzá.

Közöttük van olyan fotós, akinek felvételét a NASA a nap asztrofotójaként publikálta, illetve kutatóorvos, aki a koraszülöttek intenzívterápiás ellátásának korszerűsítésén dolgozik, valamint applikáció-fejlesztő, akinek alkalmazását több mint 10 ezer diák használja, továbbá kiváló művészek és sportolók is – sorolta a miniszter.

Jelezte: az NTP évről évre mintegy egymilliárd forintot kap egyszázalékos felajánlásokból, amit a kormány jelentős mértékben kiegészít; ennek köszönhetően idén már 3,6 milliárd forintból gazdálkodhat a program.

Az NTP támogatja továbbá az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt (OKTV), a felsőoktatási szakkollégiumokat, illetve diákköri konferenciákat – emlékeztetett, majd a program újszerű kezdeményezéseként említette a nemrég meghirdetett Stipendium Peregrinum pályázatot, amellyel annak kedvezményezettjei a világ legkiválóbb egyetemein tanulhatnak állami ösztöndíjjal.

A miniszter tájékoztatása szerint idén ősztől meghirdetik a kifejezetten a vállalkozó fiataloknak szóló Start-ösztöndíjat, amelynek részleteiről később számolnak be.

Polgár Judit nemzetközi sakknagymester, minden idők legjobb női sakkjátékosa – a Nemzeti Tehetség Program 1 százalék kampány védnöke – a sajtótájékoztatón arról beszélt: ahhoz, hogy a tehetség célba érjen és sikeres legyen, szükség van az anyagi támogatásra, ugyanakkor a dicséretre, biztatásra is.

Egyúttal arra biztatott, hogy a tehetségeket mindenki úgy támogassa, ahogy tudja, „erejéhez mérten szavakkal, tettekkel, anyagiakkal”, illetve a családban is.

https://www.facebook.com/csaladesifjusag/photos/a.646993832066519/3692281820871023/

 

Az eseményen Horváth Milán applikáció-fejlesztő, a Nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíjasa mutatta be a matematikaoktatáshoz használható, Matinno elnevezésű alkalmazását, majd egy másik ösztöndíjas, Gyárfás Balázs egy rövid darabot adott elő klasszikus gitáron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában