Csapás

2021.10.20. 11:00

Nigéria nehézfegyverzetet vetett be a fegyveres bandák ellen

A nigériai hadsereg nehézfegyverzetet vetett be az ország északnyugati felét rettegésben tartó fegyveres bandák ellen – közölte kedden a nigériai Kaduna állam biztonsági szerveinek egyik szóvivője.

„A hadsereg több mint ötven banditával végzett” a kadunai Birnin Gwari körzetben – ismertette a tisztségviselő. Mint mondta, a fegyveresek motorokon voltak úton, és a hadsereg harci helikopterei mértek rájuk csapást.

A helyiek által csak „banditaként” emlegetett bűnbandák évek óta fosztogatják a szegénység sújtotta Északnyugat-Nigériában a falvakat, rabolják el a lábasjószágot, gyakran hajtanak végre emberrablásokat is váltságdíj fejében. A bűnbandák az iskolákat és az egyetemeket is célba veszik, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) adatai szerint idén már több mint 1400 diákot elraboltak.

Ezek a bűnbandák rendszerint ideológiai indíttatás nélkül cselekszenek, annak ellenére, hogy több éve tapasztalható kapcsolat közöttük és a Nyugat-afrikai Iszlám Állam (ISWAP) fegyveresei között.

Vasárnap este például negyvenhárom ember vesztette életét az északnyugat-nigériai Sokoto államban lévő Goronyo falu piacán, amelyet fegyveresek támadtak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában