új törvényekre van szükség

2020.03.04. 14:19

Népszavazást tartanának a migrációról a norvég konzervatívok

A norvég konzervatív Haladó párt egyik meghatározó politikusa arról értekezett, hogy a skandináv országban népszavazást kellene tartani a migrációról. Christian Tybring-Gjedde továbbá a liberalizmust is bírálta. Friss statisztikai adatok szerint Norvégiában minden harmadik fiatal migrációs hátterű.

Érdekes határozatot fogadott el a napokban Norvégiában a konzervatív Haladó párt (FrP) – számolt be róla a TV2 nevű norvég televíziós csatorna nyomán a V4NA hírügynükség.

Az új irányvonalban a párt azt határozta meg, hogy szorosabban védi a nemzetállamot és kiépíti a hazafiságot az országban. Az FrP célja az, hogy Norvégia a hazafiasság világítótornya legyen a világban. Érdekesség, hogy a párt elnöke, Siv Jensen nem szavazta meg a határozatot.

Ugyanakkor a párt talán legmeghatározóbb politikusa, Christian Tybring-Gjedde a szavazás előtti vitában egyértelműen állást foglalt a liberalizmus ellen.

„A liberalizmus halott. Hagyjuk az utópisztikus ideológiákat és próbáljuk meg a mindennapi életet jobbá tenni az emberek többségének. Új törvényekre van szükségünk. Úgy kell beszéljünk, hogy a legtöbb ember megértsen minket és egy új generáció számára kell törvényeket hozzunk”

– fogalmazott a politikus.

Christian Tybring-Gjedde emellett úgy véli, hogy a pártnak egyértelműen támogatnia kellene a klímahisztéria ellen fellépőket, valamint olyan törvényeket kellene favorizálnia, amelyek megálljt parancsolnak a migrációnak.

„Népszavazást kell tartsunk a bevándorlásról. Ez nincs benne a határozatunkban, de számomra ez a következő lépés”

– szögezte le.

Egy másik FrP-s politikus, Geir Ugland Jacobsen szerint Norvégiát és a norvég embereket kell mindenek elé helyezni. A Haladó párt jelenleg Norvégia harmadik legerősebb politikai szerveződése.

Christian Tybring-Gjedde népszavazásos ötlete nem lehet a véletlen műve. Friss statisztikai adatok szerint ugyanis a bevándorlás egyre nagyobb méreteket ölt. Az ország statisztikai hivatala szerint 2019-ben például 52 ezer ember érkezett Norvégiába. Ez a szám majdnem megegyezik a születések számával, ami 54 500 volt tavaly.

Továbbá az adatokból az is látszik, hogy a norvég felmenőkkel rendelkező nők termékenységi rátája 1,5 százalékos, míg a bevándorló háttérrel rendelkezőké 1,87. Az afrikai felmenőkkel rendelkező bevándorlók körében ez a szám jóval magasabb 2,6 százalék. 2019-ben a teljes norvég lakosság nagyjából ötöde volt migrációs hátterű. Ha a fiatalokat nézzük, akkor az arány még szembetűnőbb: minden harmadik 30 éven aluli fiatal bevándorló, vagy rendelkezik bevándorló felmenőkkel.

2017-ben a norvég statisztika hivatal közzétett egy jelentést, amelyben azt írta, hogy 2100-ra az ország lakosságának 52 százaléka lesz bevándorló hátterű, azonban az adatok fényében ez akár hamarabb is bekövetkezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában