Járvány

2020.04.05. 20:58

Némileg csökkenőben a járvány hevessége egyes nyugat-európai országokban

Olaszországban csökkent az új halálesetek, Spanyolországban az új fertőzések száma, Németországban tartósnak tűnik a koronavírus-járvány lassulása.

Olaszországban 525-re csökkent az utóbbi egy nap alatt COVID-19 járvány halálos áldozatainak száma, amely így a járvány helyi kitörése óta elérte a 15 887-t – közölte vasárnapi esti tájékoztatóján az olasz polgári védelem.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma viszont ismét megközelítette a háromezret. Március 19. óta most haltak meg legkevesebben egy nap alatt. A diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi 24 óra alatt 2972-re emelkedett a szombati 2886-hoz és a pénteki 2339-hez képest, és az összes fertőzött száma – beleértve a gyógyultakat és a haláleseteket is – elérte a 128 948-at.

A mulandó helyett a valóban lényeges meglátását sürgette Ferenc pápa az egyház történetének legelső interneten közvetített virágvasárnapi miséjén, amelyet a hívőkkel teli Szent Péter tér helyett a teljesen üres szent Péter-bazilikában mutatott be.

Ferenc pápa kijelentette, az új koronavírus-járvány teremtette tragikus napokban arra kell figyelni, ami valóban komolynak számít, a lényegtelennel való felesleges törődés helyett. „Fedezzük fel ismét, hogy az élet értelme a szolgálatban rejlik” – mondta Ferenc pápa.

Kijelentette, mások szolgálata, szeretete, megbocsátása, gondozása, a családban éppúgy mint a társadalomban, „árat követel”, és néha igazi via crucisnak (keresztútnak) tűnhet, de a szolgálat útja vezet győzelemre.

Spanyolországban eddig több mint 130 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor már negyedik napja folyamatosan csökken az új esetek száma – derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap közzétett adataiból.

A SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedésbe 674-en haltak bele az elmúlt 24 órában, ez a szám tíz nap óta először van hétszáz alatt. A járvány kezdete óta a napi halálozás csütörtökön volt a legmagasabb, 950-en hunytak el. Összesen már 12418-an veszítették életüket.

A vasárnap ismertetett legfrissebb adatok szerint egy nap alatt több mint hatszázzal emelkedett ugyan az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma, de ez jelentős csökkenés az egy nappal korábbi 703-hoz képest. Egy tekintélyes londoni járványtani professzor szerint már vannak bizonyos jelek arra, hogy a korlátozó intézkedések lassítják a járvány terjedését. Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) vasárnap délutáni tájékoztatása szerint szombat estig 4934-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 járványban. Ez azt jelenti, hogy a szombat este zárult 24 órában 621 beteg halt meg.

Tartósnak tűnik a koronavírus-járvány lassulása Németországban az igazolt fertőzöttek számának alakulásáról vasárnap megjelent adatok alapján. A nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina – Nationale Akademie der Wissenschaften) javaslata szerint húsvét után fokozatosan vissza lehet vonni a társadalom és a gazdaság működését takaréklángra állító korlátozásokat. Németországban a Johns Hopkins egyetem adatai szerint vasárnap este 97 351 igazolt fertőzöttet és 1479 halálesetet tartottak nyilván.

Franciaországban több mint 200 ezer, a koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságon lévő ember jelentkezett idénymunkásnak a mezőgazdasági tárca felhívására. A francia gazdaság évtizedek óta több ezer külföldi idénymunkást alkalmaz a földeken, akik a karanténszabályok és a határlezárások miatt idén nem jöhetnek Franciaországba. Az országban vasárnap este 90 863 fertőzöttet és 7588 halálesetet tartanak számon.

A vasárnap kora-délutáni hivatalos adatok szerint Romániában jelentősen csökkent az új fertőzöttek és halottak száma az elmúlt 24 órában. Az elmúlt napon 251-gyel nőtt az országban jegyzett fertőzések száma, mely immár 3864-re emelkedett, a halottak száma vasárnap 148 volt. A Csanádpalota-Nagylak autópálya-határátkelőhelyen tájékozódott a határátlépés körülményeiről vasárnap délután Marcel Vela román belügyminiszter. A vele tartó újságíróknak elmondta: rendkívül fontosnak tartja, hogy zökkenőmentes legyen az áruszállítás, ezért mindent megtett a várakozási idők csökkentése érdekében.

Moszkvában az elmúlt nap alatt 536 fővel nőtt és elérte a 3893 a koronavírus-fertőzöttek száma. Országos szinten a fővároson kívüli növekedés 122 fő, az igazoltan fertőzöttek száma 5389. Vasárnapra 45 beteg halt meg, míg a gyógyultak száma 355 volt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy Vlagyimir Putyin legkevesebb még egy hétig távmunkában dolgozik majd.

Dél-Ázsiában a regisztrált fertőzöttek száma vasárnapra megközelítette a hétezret. Noha ez a szám alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban, Kínában, Spanyolországban és Olaszországban regisztráltaké, egészségügyi hatóságok attól tartanak, hogy a növekedés a fertőzöttek számában súlyos terheket róna a mintegy 1,9 milliárd embernek otthont adó térség egészségügyi ellátórendszereire.

Vasárnap este az igazolt fertőzöttek száma 1 237 420, a haláleseté 67 260, a gyógyultaké pedig 252 944 volt szerte a világban a Johns Hopkins egyetem honlapján található összesítés szerint.

A második világháború utáni nyugat-európai újjáépítést szolgáló Marshall-tervhez hasonló nagyszabású gazdaságfejlesztési program szükséges a koronavírus-járvány miatt válságba süllyedt Európai Unió (EU) megerősítéséhez – írta az Európai Bizottság elnöke a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban. Ursula von der Leyen vendégkommentárja alapján az elképzelés mindenekelőtt a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló közös költségvetés újratervezését jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában