abszurd

2020.02.19. 18:00

Nemet mondott a kitoloncolásra egy bevándorló, maradhatott Németországban

A furcsa eset Schwerinben történt tavaly decemberben, egy iraki származású férfival. Korábban is volt példa arra, hogy egy-egy kitoloncolási kísérlet meghiúsult az országban.

A Németországban történt újabb bizarr esetről számolt be a Welt alapján a V4NA hírügynökség. Eszerint Schwerinben állítottak elő egy férfit, aki más EU tagállamban igényelt menekült státuszt, de utána Németországba utazott illegálisan. A hatóságok ezért felkeresték, hogy visszaküldjék azon tagállamba, ami felelős érte. Ez azonban nem valósult meg.

A férfi ugyanis bírósághoz fordult, ami bevett gyakorlat azon bevándorlók körében, akiket a Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) kiutasít. Azonban az eljárási kérvényében, melyet ügyvédje nyújtott be, szerepel egy mondat, amely közfelháborodást váltott ki:

„2019. December 11-én, a hatóságok megkeresték a kérelmezőt és megkérdezték, akarja-e, hogy deportálják. Ő őszintén bevallotta, hogy nem. Ennek következtében a kiküldött rendőrségi erők elvonultak. Semmilyen további intézkedés nem történt a kérelmezővel szemben”.

Tehát a kérelmező Németországban maradhatott, de nem azért, mert a rendőröknek megesett volna rajta a szívük, hiszen nem sokkal később felszólítást is kapott, hogy hamarosan újabb kitoloncolási kísérletre számíthat. Azonban erre nem került sor, hiszen a dublini szabályozás értelmében a hatóságoknak fél évük van ezt végrehajtani, onnantól kezdve az eredeti befogadóország felelőssége átszáll a tartózkodási országra, jelen esetben Németországra.

Nem ez az első eset, hogy komédiába illő jelenetbe fulladt egy német kitoloncolási kísérlet. Jó példa erre egy tavaly novemberben történt eset, amikor egy 3000 tagú bűnszervezet bandavezérét utasítottak ki az országból. A férfi hálózata több városban is jelen volt és a prostitúciótól kezdve a fegyverkereskedelemig sokrétű bűnözői tevékenységet folytatott.

Végül kirakták az országból, de ő egyszerűen visszajött és benyújtott még egy menekültkérelmet.

A Der Spiegel szintén érdekes interjút készített egy migráns fiúról, aki már többször volt börtönben súlyos bűncselekmények miatt, és bár a hatóságok több ízben kitoloncolták, ő egyszerűen csak visszaszökött az országba. A fiú többször viccet csinált a német igazságszolgáltatásból is, és a kérdésre, hogy mik a tervei az újabb kitoloncolás után, csak annyit válaszolt: „Egyszerűen visszajövök”, majd hozzátette: „Könnyen bejutok Németországba”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában