Járvány

2020.04.05. 21:58

Nem tájékoztatták a kórházat a Fővárosi Önkormányzat idősotthonából

Csak péntek este közölte Karácsony Gergely főpolgármester, hogy előbb 5, majd további 13 – azaz összesen 18 – lakó betegedett meg koronavírustól a Pesti úti Idősek Otthonában. Sajtóinformáció szerint azonban már jóval a főpolgármester pénteki bejelentése előtt felütötte a fejét az idősotthonban a koronavírus. Az intézmény 64 földszinti lakójának szobánkénti karanténba kerüléséről már kedden, napokkal Karácsony nyilatkozata előtt határozat született. De úgy tudni, másfél hete egy, az otthonban lakó idős asszony karanténba került, majd elhunyt.

Pénteken 200 koronavírus-tesztet végeztetett el a főváros a Pesti úti Idősek Otthonában egy magánlaborral, eredmény még nincs – számolt be a Mandiner.

A portál megtudta: a 200 tesztelt személyből 115 intézményi alkalmazott és csupán 85 lakó. Ez elégtelennek tűnik a konkrét helyzetben, hiszen a Fővárosi Önkormányzatnak három idősotthona is van Budapesten, és csak a szóban forgó XVII. kerületi, máris járvánnyal sújtott Pesti úti otthonban 550-en élnek, továbbá 200 fős személyzet jár oda munkába – írja a portál.

A Mandiner beszámolt, hogy a budapesti XVII. kerületben, a Pesti úton található Idősek Otthona

nem adott tájékoztatást a kiemelt sürgősségi ellátást végző kórháznak és más egészségügyi intézményeknek arról, hogy az idősotthonban koronavírus-fertőzés harapózott el.

Holott az idősotthonból folyamatosan kerülnek be a kórházba más, sürgős egészségügyi problémákkal bentlakók. A kiemelt sürgősségi ellátó intézményben péntek reggel is fogadtak egy idősotthonból küldött pácienst.

A portál úgy tudja, nem csupán a koronavírus jelent veszélyt az idősotthon lakói számára. A Pesti úti otthonból

a sürgősségi intézménybe küldött betegek 70-80 százaléka rühfertőzésben szenved.

A Mandiner kórházi informátora szerint sokhónapos jelenségről van szó; a sürgősségi kórházba küldött Pesti úti idősotthon-lakók esetében

rendszerint nem tudják a vizsgálatokat vagy akár az életmentő műtéteket idejében elvégezni, mert előbb többször is le kell kezelni a betegeket rüh ellen.

Az érintett kórházi szakember úgy részletezi helyzetet, hogy a rüh ott jelentkezik, ahol az alapvető higiéniás rutin hiányozik. A rühatka terjedése viszonylag lassú, csak akkor szaporodik el egy emberen, ha nem mossák le.

Képzelhetjük: ha egy olyan, fél ezres létszámú nagy idősotthonban, ahol a betegek higiéniájára annyi figyelmet sem szentelnek, hogy elrühesedtek, akkor ott mennyire kódolva van, hogy tombolni fog benne a koronavírus-járvány – tette hozzá.

Karácsony Gergely a betegeket ápoló kórházak felelősségét firtatta bejelentésekor: „Fontos tudni az idősotthonok kapcsán, hogy a látogatási tilalom ellenére, a bentlakó idős emberek rendszeresen kerülnek kórházba, és nagyon sokszor úgy kerülnek vissza az otthonokba, hogy nem végezték el velük a koronavírus-tesztet.”

Ez olybá tűnhet, mintha a főpolgármester a kórházakra hárítaná a felelősséget az idősotthoni lakók megfertőződése kapcsán, holott – mint azt a sürgősségi kórház alkalmazottja is kommentálja –, éppen az idősotthon veszélyezteti a kórházat és ezzel az ottani egészségügyi alkalmazottakat, illetve pácienseket.

Gy. Németh Erzsébet humánterületekért felelős főpolgármester-helyettest a Mandiner elérte telefonon, de jelezte: nyilatkozni nem kíván az idősotthon bejelentési mulasztása kapcsán, viszont ígéretet tett arra, hogy ha a lap elküldi e-mailen, beszkennelve a kerületi polgármester által kapott március 31-i karanténhatározatot, akkor „utánanéz az esetnek”. Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere azonban erre úgy reagált: a főpolgármester-helyettes asszony a kért dokumentumot szolgálati úton beszerezheti a fővárosi fenntartású idősotthontól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában