elhúzódó tárgyalások

2018.10.08. 12:37

Nem fogadják a magyar nagykövetet Kijevben

A tisztség betöltésére Íjgyártó István volt bukaresti és moszkvai nagykövetet jelölte a magyar kormány.

Kijev számára elfogadhatatlan az új magyar nagykövet személye – ez lehet az oka annak, hogy az ukrán külügyminisztérium hónapok óta nem egyezett bele Íjgyártó István fogadásába. Erre utalt hétvégi Twitter-üzenetében Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes – írja a Magyar Idők.

„Az agrément (fogadó nyilatkozat) hiánya lehet politikai jelzés. Jelzés arra, hogy a jelölt elfogadhatatlan. A fogadó ország nem köteles senkinek semmit megmagyarázni”

– írta bejegyzésében, amelyet az MTI idézett.

A kijevi nagyköveti tisztség betöltésére Íjgyártó István volt bukaresti és moszkvai nagykövetet jelölte a magyar kormány, ám – mint Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában elmondta – hónapok óta húzódik a misszióvezető befogadó nyilatkozatának átadása, amit Menczer Tamás barátságtalan gesztusként értékelt. A fogadó állam külügyminisztériuma egyetértés esetén agrément-t állít ki. Ha ezt megtagadja, az illető nem mehet oda nagykövetnek.

Sokkal valószínűbb azonban, hogy a kijevi halogatás mögött valójában nem Íjgyártó István személye, hanem a magyar–ukrán viszonyban az elmúlt időszakban keletkezett éles feszültség húzódik meg. Az ukrán külügyminisztérium múlt csütörtökön nemkívánatos személlyé nyilvánította az egyik beregszászi magyar konzult, arra hivatkozva, hogy a magyar konzulátus alkalmazottai megsértették Ukrajna törvényeit, hiszen – egy kiszivárgott videófelvétel tanúsága szerint – ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tettek a konzulátuson. Válaszlépésként Magyarország is kiutasított a napokban egy ukrán konzult hazánk területéről.

Kijev korábban azzal fenyegetőzött, hogy Ukrajna megtagadja a belépést Grezsa Istvántól, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztostól, amiért a megbízott hatáskörébe vonták Ukrajna szuverén területének egy részét.

– Magyarország elkezdett úgy viselkedni, mintha Kárpátalja az ő területe lenne – közölte a hét végén Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes. Grezsa István tisztségének elnevezését a magyar kormány már megváltoztatta, szimplán Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztosként folytatja munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában