Fordulat

2019.01.21. 08:08

Nem csökkent a magyar oktatást választó felvidéki diákok száma

A kedvező adatok a 2010 és 2018 közötti időszakra vonatkoznak, ami azért is fontos, mert 2001 és 2011 között a felvidéki magyarok száma több mint 10 százalékkal csökkent – mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke hétfő reggel az M1 csatornán.

Ipolyvarbó, 2016. május 25. Lukács Klára tanítónõ a gyermekek munkáját ellenõrzi a Mikszáth Kálmán Magyar Tannyelvû Alapiskolában, a felvidéki Ipolyvarbón 2016. május 25-én. Az alsó és felsõ tagozattal mûködõ intézményben jelenleg 27 gyermek tanul. Az iskola egyike a csaknem száz magyar tannyelvû alapiskolának, melyekre nem vonatkozik a szlovák közoktatási törvény ezen a napon elfogadott módosítása, azaz jövõ tanévben a meghatározott minimális osztálylétszám alatt nem indíthatnak elsõ és ötödik osztályt. MTI Fotó: Komka Péter

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Komka Péter

Hasonló a helyzet Kárpátalján, hiszen a 2017-es és a 2018-as tanév adatai szerint ott is vonzóak a magyar iskolák. Ezeket sok esetben nemcsak magyarok, hanem ukrán vagy ruszin származású családok is választják – tette hozzá.

Erdélyben és a Vajdaságban is vannak pozitív példák, az utóbbi esetében például elmondható, hogy a magyar családoknál megszűnt az a rossz tendencia, miszerint államnyelvű iskolát választanak.

Az elnök szerint a határon túli régiókban mindenhol elérhető a magyar oktatás, ahol nagyobb számban élnek magyarok.

Borítókép: Lukács Klára tanítónő a gyermekek munkáját ellenőrzi a Mikszáth Kálmán Magyar Tannyelvű Alapiskolában, a felvidéki Ipolyvarbón 2016. május 25-én

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában