migráció

2017.10.13. 23:29

Működik a bevándorlók megállítására létrehozott vonatellenőrző állomás a Brenner-hágón

Megkezdte működését pénteken a seehofi osztrák vasútellenőrző állomás a Brenner-hágón, az olasz határ közelében, a helyszínen Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter az intézkedést azzal indokolta, hogy egyre több illegális migráns érkezik vasúton Tirolba.

„Amíg nincs működőképes határvédelem az Európai Unió külső határain, továbbra is arra kényszerülünk, hogy előnyben részesítsük a nemzeti intézkedéseket” – jelentette ki Sobotka.

A teher-, regionális, illetve távolsági vonatok ellenőrzésére szolgáló állomás létesítése fontos jelzés az embercsempészeknek, de Olaszországnak is, hogy ne engedjen át migránsokat Ausztria felé – hangsúlyozta Günther Platter tiroli tartományvezető. Szerinte mindez figyelmeztetésül szolgál az illegális bevándorlóknak is.

Helmut Tomac tiroli rendőrségi vezető kiemelte: az elmúlt napokban teherszállító szerelvényeken elfogott illegális határátlépők megnövekedett száma mutatja, mennyire szükségesek ezek az ellenőrzések. Csak a héten 31 ilyen menekültet fogtak el. Hozzátette: mindez viszont csak a második legjobb megoldás, hiszen a legideálisabb az osztrák és olasz rendőrség közös határellenőrzése lenne a brennerói pályaudvaron.

Roman Hahslinger, az Osztrák Államvasutak (ÖBB) szóvivője pénteken megerősítette a Kronen Zeitung című osztrák lap értesülését, miszerint szerdán a bécsi nemzetközi repülőtér melletti vasútvonalon menekültek akadályozták időlegesen a vasúti közlekedést Schwechatnál.

A rendőrség megkeresésre közölte, hogy 14 személyt állítottak elő a történtekkel összefüggésben. A pakisztáni és afganisztáni állampolgárok elfogásukat követően menedékkérelmet nyújtottak be. A hatóságok szerint embercsempészek tehették ki ott az embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában