Ország-világ

2020.09.23. 22:18

Migrációkutató Intézet: konszenzusos javaslatot készített az Európai Bizottság

Még hosszú időbe telik, hogy ebből kézzel fogható jogszabálycsomag legyen.

Kifejezetten konszenzusos migrációs javaslatot dolgozott ki az Európai Bizottság – értékelt Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán mutatta be az új migrációs és menekültügyi paktumjavaslatot. A német politikus: az új rendszer magába foglalja a származási és a tranzitországokkal folytatott együttműködés javításának módjait, a hatékony menekültügyi eljárások biztosítását, a menekültek sikeres integrációjának modelljét és az Európában maradni nem jogosultak visszatérésének rendszerét.

Egyensúlyba hozza a felelősség és a szolidaritás tisztességes megosztásának elveit, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy helyreálljon a tagállamok közötti és az unió migrációkezelési képességébe vetett bizalom – mondta.

Janik Szabolcs kiemelte: az előző nap bemutatott paktum egy több mint 350 oldalas dokumentumegyüttes. Még hosszú időbe telik, hogy ebből kézzel fogható jogszabálycsomag legyen.

Az eddigi vélemények alapján az látható, hogy a jobboldal tárgyalási alapnak gondolja azt, míg a politikai palettán balra haladva egyre nagyobb az elutasítottsága. Vannak olyan emberi jogi szervezetek is, amelyek mereven elutasítják a javaslatcsomagot – mondta.

Janik Szabolcs szerint a 2015-ben és a 2016-ban készült uniós javaslatcsomagokhoz képest „ég és föld” a különbség. A szakértő szerint mostanra „Brüsszel is felismerte, hogy a tagállamok nélkül nem fog menni”.

Kitért arra is, hogy a paktum a menekültügyi rendszer reformjára van kihegyezve, mégis megjelenik benne az a szempont is, hogy egyes tagállamoknak munkaerőhiány-problémái vannak.

Ennek kapcsán Janik Szabolcs megjegyezte, hogy az Európába érkezők között a „nagyobb tömegek” kizárólag gazdasági okokból érkeznek a kontinensre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában