Járvány

2021.02.15. 09:06

Mexikó AstraZeneca-vakcinát kapott Indiából

Mexikó 870 ezer adag AstraZeneca-védőoltást kapott Indiából vasárnap – közölte a kormány, amely a koronavírus elleni oltási kampányának következő szakaszában az idősebb felnőtteket kívánja elérni.

Marcelo Ebrard külügyminiszter sajtóértekezletén azt is elmondta, országa arra számít, hogy a Pfizer-BioNTech amerikai vállalat felújítja a szállításokat, és kedden 494 ezer adag vakcina érkezik ettől a gyártótól.

Mexikó az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű oltásából 2 millió adagot rendelt. Ezt Indiából tervezik beszerezni, ahol a világ egyik legnagyobb oltóanyaggyárában előállítják. A vasárnap érkezett szállítmány az egész rendelésállomány 42 százalékát teszi ki.

Mexikó és Argentína korábban a mexikói milliárdos, Carlos Slim alapítványának pénzügyi támogatásával kötött megállapodást az AstraZeneca brit gyártóval 250 millió adag vakcina előállításáról és terjesztéséről Latin-Amerikában.

A miniszter elmondta, tárgyalásokat folytattak arról is, hogy részt vesznek egy kubai vakcina harmadik szakaszának klinikai vizsgálatában, illetve arról, hogy az eredmények függvényében a mexikói egészségügyi hatóság engedélyt ad használatára. Remélhetően ez hamar megtörténik – tette hozzá.

Az észak-amerikai ország, ahol a világon a legmagasabbak közé tartozik a koronavírus halálos áldozatainak száma, decemberben kezdte meg az egészségügyi dolgozók beoltását, de a Pfizer vakcinájának globális hiánya és késése ellenére is törekednek elérni célkitűzéseiket.

Február és április között oltják be a 60 év feletti felnőtteket, a 126 milliós lakosság 12 százalékát. Andrés Manuel López Obrador államfő azt mondta, hogy ehhez már rendelkezésre állnak a vakcinák.

Latin-Amerika második gazdasága a kormány adatai szerint eddig 1 636 350 adag vakcinát kapott, de további milliókra van megállapodása, köztük kínai CanSino és orosz Sputnik V oltásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában