tanácskozás

2018.06.30. 09:22

Messze még a válság vége

Az EU-csúcs megállapodásai után Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke óvatosságra intett mindenkit.

Tripoli, 2018. június 25. Európába igyekvõ afrikai illegális bevándorlók érkeznek vissza egy Tripolitól keletre húzódó tengerpartra 2018. június 25-én, miután a líbiai parti õrség egyik hajója fedélzetére vette õket gumicsónakjaikból Gohneima líbiai város partjai elõtt. A parti õrség négy csónakból 490 afrikai migránst, köztük 75 nõt és 21 gyermeket szállított vissza Líbiába. (MTI/AP/Líbiai parti õrség)

Az EU-csúcs második napján napirendre került a Brexit és a közös kereskedelempolitika is. Jean-Claude Juncker bejelentette, hogy július vége előtt az Egyesült Államokba fog utazni, ahol Donald Trumppal fog tárgyalni és bemutatja az európai álláspontot ezzel kapcsolatban. Azonban az első naphoz hasonlóan a bevándorlás maradt a fő téma. A kétnapos EU-csúcs értekezletről az ECHO TV tudósítója, Bohár Dániel számolt be Brüsszelből.

Donald Tusk azt nyilatkozta, korai még sikerről beszélni, az Európai Tanács elnöke hosszas sajtótájékoztatóján hosszasan beszélt a közös álláspontról, megállapodásról. Azonban óvatosságra intett mindenkit, hiszen ez nem azt jelenti, hogy holnaptól megszűnik a migrációs válság.

A közös álláspont igazából annyit jelent, hogy elindultak egy irányba az Európai Unió vezetői, amely Magyarországról nézve pozitív fejlemény, hiszen mi magyarok ezt három éve mondjuk és képviseljük.

Bohár Dániel továbbá kiemelte, amint szóba került Magyarország mindenki tudta, hogy Orbán Viktor a miniszterelnök, míg más országok esetében nem mindig tudták megnevezni.

Az ECHO TV tudósítója elgondolkodtatónak nevezte, hogy három évet kellett arra várni, hogy a magyar álláspont valamiféle érdeket nyerjen az Európai Unióban.

Borítókép: Európába igyekvő afrikai illegális bevándorlók / MTI / AP / Líbiai parti őrség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában