ENSZ-információk

2019.08.25. 10:04

Merényletek várhatók Európában

Az ENSZ részéről jelezték, hogy Európában merényletek várhatók – mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő egy tévés beszélgetésben.

Armed British policemen guard the entrance to Terminal 4 at London's Heathrow airport, in west London, 01 July 2007. The British government called a new meeting of its so-called COBRA emergency cell Sunday over the terrorist threat facing the country following three failed attacks in two days, a spokesman said. It was the fourth meeting of the COBRA committee -- which coordinates response to security emergencies -- since the crisis started Friday when police defused two Mercedes abandoned in central London packed with explosives. AFP PHOTO/SHAUN CURRY (Photo by SHAUN CURRY / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Shaun Curry

A szakértő az M1 csatorna vasárnap reggeli műsorában Belgiumot és Nagy-Britanniát említette, ahol magas szintű a készültség. Ugyanakkor megjegyezte: az Európai Unió rendőrsége, az EUROPOL jelentése szerint a korábban valamely terrorszervezethez csatlakozott, Európába visszatérő harcosok nem követtek el merényletet. A legtöbb terrorcselekményt „hazai neveltetésű” merénylők követték el.

Kis-Benedek József elmondta, hogy az EUROPOL 2006 óta ad ki évente jelentést az előző esztendőben történt terrortámadásokról. Európában öt típusú merényletről írnak részletesen. Ezek: dzsihádista, nacionalista (ebből van a legtöbb), jobb-, illetve baloldali indíttatású és „tematikus”.

A jelentésből kitűnik, hogy tömegpusztító fegyverek felhasználására vonatkozóan történtek kísérletek az Európai Unióban (Németországban, Franciaországban, Olaszországban).

A jelentés szerint 2018-ban 129 merénylet történt, míg az előző évben 217. Ez csökkenő tendencia, de kérdés, meddig tart – közölte.

Borítóképünk illusztráció, rajta brit rendőrök posztolnak gépfegyverrel a londoni Heathrow repülőtér közelében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában