Ország-világ

2021.09.07. 12:18

Megvannak a nemzeti konzultáció első eredményei

A kérdőíveket összesen 1 millió 423 ezren töltötték ki.

Több mint 1,4 millióan töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Dömötör Csaba elmondta: a legutóbbi tájékoztatást a feladási határidőt követően adták. Nagyon sokan az utolsó napokban adták fel a konzultációs ívet, így azóta további ívek is beérkeztek. Ez azt jelenti, hogy a résztvevők száma tovább emelkedett, 1 millió 423 ezren töltötték ki a kérdőívet. Nyolcvanhárom százalékuk a postai visszaküldést, tizenhét százalékuk az internetes kitöltést választotta.

A minimálbér 200 ezer forintra emelésével a kitöltők 94 százaléka, a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítésével a válaszadók 95 százaléka ért egyet, a családtámogatások és a munkát terhelő adók alkotmányos védelmében 98 százalékos az egyetértés, a hitelmoratórium meghosszabbítását pedig a résztvevők 91 százaléka, mintegy 1,3 millió ember támogatja – ismertette az eredményeket az államtitkár.

Kiemelte: ha a minimálbéremelés megvalósulna, a „nemzeti kormányzás” alatt mintegy háromszorosára nőne a minimálbér összege.

A családtámogatásokról és a munkát terhelő adókról szóló kérdés támogatottságáról azt mondta: a korábbi baloldali kormányok alatt „soványabb volt a családtámogatási rendszer”, és magasabbak voltak például a munkát terhelő adók, egyes politikai vélemények szerint pedig jelenleg is több adónem emelésére van szükség.

A konzultáció eredményei azt mutatják, hogy a járvány utáni időszakban is folytatni kell az adócsökkentések, a folyamatos, fokozatos béremelések politikáját, miközben tovább kell erősíteni a családtámogatási programot, és a hitelmoretóriummal segítséget kell adni a nehezebb helyzetben lévőknek – hangsúlyozta.

Dömötör Csaba hozzátette: a következő napokban témakörönként mutatják be a konzultáció eredményeit, majd a kormány honlapján közzéteszik a részletes eredményeket, a kabinet ezután hozza meg a konzultáció eredményeiből fakadó döntéseket.

A nemzeti konzultációt érintő kérdésekkel kapcsolatban arról beszélt: a konzultáció eredményei azt mutatják, hogy egyetértés van, de „a parlamenti patkó túloldalán ülők nem így gondolják”. Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem helyes például, hogy a családtámogatások adótámogatásokkal érkeznek, egyes baloldali pártok pedig magasabb adókulcsot vezetnének be – közölte.

Kiemelte: a kormány mintegy 30 százalékról körülbelül a felére csökkentette a munkát terhelő adók arányát, amely hozzájárult ahhoz, hogy a harmadára csökkent a munkanélküliség.

Továbbá az ország úgy jött ki a gazdasági problémákból, hogy nem voltak megszorítások – tette hozzá.

Az államtitkár a norvég alap folyósításával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: az az összeg jár Magyarországnak.

Vitákra lehet számítani, és nem ez lesz az egyetlen vita a következő hónapokban, mert a választások közeledtével ezek, „a részben ideológiai jellegű viták” megsokasodnak – mondta Dömötör Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában