bűnügy

2019.10.07. 10:34

Megtévesztő levelekkel csalt ki 55 milliót egy férfi

Vádat emeltek egy budapesti férfi ellen Szegeden, mert egy lengyel és egy török cég sérelmére elkövetett csalásból származó pénz, mai értéken több mint 55 millió forint tisztára mosásában működött közre.

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn arról tájékoztatott, hogy különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette miatt emeltek vádat a szegedi székhelyű gazdasági társaság vezetője ellen.

A férfi érdekeltségébe tartozott egy hasonló nevű, Szlovákiában bejegyzett vállalkozás is. A vádirat szerint a szlovák cég számlájára 2016 februárjában és áprilisában egy iraki gazdasági társaság 145 ezer, egy svéd vállalkozás 22 ezer eurót utalt. Az átutalások címzettje eredetileg a vállalkozásokkal kapcsolatban álló török, illetve lengyel cég lett volna. A tranzakciók előtt azonban ismeretlenek megtévesztő e-maileket küldtek az érintetteknek arról, hogy a cégek számlaszáma megváltozott. Az így eltérített pénzt a vádlott érdekeltségébe tartozó szlovák cég továbbutalta, ő pedig felvette a szegedi kft. számlájáról.

A bűncselekmények miatt Szlovákiában, Svédországban, Lengyelországban és Törökországban is büntetőeljárások indultak, de a megtévesztő üzeneteket küldő elkövetők kilétét nem sikerült a külföldi hatóságoknak megállapítaniuk. Az eljárásokban közreműködött az európai uniós ügyészi szerv, az Eurojust is, hozzájárulva ezzel a magyar büntetőeljárás eredményességéhez.

A bűnösségét beismerő vádlottal az ügyészség egyezséget kötött, és az abban szereplő végrehajtandó szabadságvesztés bíróság általi jóváhagyását indítványozta – közölte a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában