illegális bevándorlás

2021.08.02. 12:55

Megteltek migránsokkal a litván határőr őrsök a fehérorosz határon

A litván határőrszolgálat kétszáz konténert bérel, hogy egy tábort alakítsanak ki, majd átszállítják oda a migránsokat a határőr őrsökről és az önkormányzati létesítményekből, iskolákból, szociális központokból, kórházakból és panziókból.

Megteltek a litván határőr őrsök a Fehéroroszországból Litvániába tömegesen érkező ázsiai és afrikai illegális bevándorlókkal, akiket a befogadóközpontokba való átirányításig ott őriznek – jelentette ki a helyi határőrszolgálat vezetője.

Rustamas Liubajevas tábornok hétfőn az LRT közszolgálati rádióadónak nyilatkozott. Elmondta, hogy a határállomásokon nem tudnak több migránst elhelyezni.

A Fehéroroszországgal közös határon 17 litván határőr őrs található. A múlt héten az illegális bevándorlók többségét onnan egy sátortáborba szállították át, amelyet a litván belügyminisztérium közrendvédelmi szolgálatának rudninkai lőterének közelében állítottak fel. A hétvégén azonban ismét megteltek az őrsök illegális bevándorlókkal.

„A hétvége forró volt a határőrök számára. Vasárnap 289 illegális bevándorlót vettek őrizetbe, ami az év eleje óta egy nap alatt a legmagasabb szám” – tette hozzá a tábornok.

A litván határt Fehéroroszország felől átlépő migránsok előző tetőzését július 28-án regisztrálták. Akkor egy nap alatt 171 illegális bevándorlót vettek őrizetbe.

Az év eleje óta 3545 illegális bevándorlót tartóztattak fel a litván-fehérorosz határon. Ez majdnem 44-szer több, mint a 2020-as év egészében.

A határőrszolgálat beszámolója szerint kétszáz konténert bérelnek, hogy egy tábort alakítsanak ki 900 ázsiai és afrikai illegális bevándorló befogadására. Giedrius Misutis, a határőrség képviselője elmondta, hogy a bérleti díj 5,4 millió euró (1 milliárd 944 millió forint) lesz.

A moduláris szerkezetekből álló tábort a fehérorosz határ közvetlen közelében található medininkai határőrképző iskola területén építik ki.

A belügyminisztérium terve szerint ide szállítják át a migránsokat a határőr őrsökről és az önkormányzati létesítményekből, iskolákból, szociális központokból, kórházakból és panziókból. Szükség esetén a kialakítandó tábor úgy lesz bővíthető, hogy a konténerek tetejére egy második szintet helyeznek.

Május végén Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök figyelmeztetett, hogy országa odáig feltartóztatta a szomszédos államba tartó migránsokat, de a nyugati politikai nyomás miatt elgondolkodik azon, hogy érdemes-e ezt a gyakorlatot továbbra is folytatnia.

Vilnius azzal gyanúsítja Minszket, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be – többségében iraki – migránsokat, hogy aztán illegálisan az Európai Unió területére küldje tovább őket. Az Európai Unió azt veti a fehérorosz hatóságok szemére, hogy szándékosan engedik át az illegális migránsokat Litvánia területére.

Információk szerint az Európai Unió tárgyalásokat folytat Irakkal az illegális migránsok feltartóztatásáról, és hasonló megbeszéléseket tervez több afrikai országgal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában