törvény

2019.07.23. 07:17

Megszigoríthatja az illegális migránsok elleni fellépést az amerikai kormány

Mostantól a bevándorlási hivatal munkatársai felhatalmazást kaphatnak arra, hogy felgyorsítsák és kiterjesszék az illegális bevándorlók elleni razziákat.

A Trump-kormány várhatóan keddtől jelentősen megszigorítja az illegális migránsok elleni fellépést, lehetővé téve, hogy bírói meghallgatás nélkül kiutasítsák őket az országból – derül ki az amerikai kormányzat döntéseit publikáló Szövetségi Közlönyben hétfőn este közzétett intézkedésből.

Kevin McAleenan ügyvezető belbiztonsági miniszter intézkedése értelmében a bevándorlási hivatal munkatársai felhatalmazást kapnak arra, hogy felgyorsítsák és kiterjesszék az illegális bevándorlók elleni razziákat.

A közlönyben megjelent várható intézkedés értelmében mindazokat letartóztathatják és azonnali hatállyal kiutasíthatják majd az országból, akik két esztendőnél rövidebb ideje tartózkodnak illegálisan az Egyesült Államokban, s ezek az emberek nem kapnak lehetőséget arra, hogy egy bevándorlási bíró előtti meghallgatás után menedékjogért folyamodjanak. Az intézkedési terv ugyanakkor megjegyezi, hogy azok, akiket hazájukban kínzás vagy üldöztetés fenyeget, változatlanul benyújthatnak majd menedékkérelmet.

A július 14-én országszerte, mintegy tíz nagyvárosban megindított razziák során még csak azokat tartóztatták le, akik frissen szöktek át az amerikai-mexikói határon, vagy bűncselekményt követtek el, illetve idézés ellenére sem jelentek meg egy bevándorlási bíró előtt.

A Szövetségi Közlönyben megjelent indoklás szerint az intézkedés célja, hogy tovább erősítse az amerikai nemzetbiztonságot és közbiztonságot, valamint csökkentse az illegális bevándorlók ellátására fordított kormányzati költségeket. A kormányzatnak ugyanis nincs elegendő erőforrása arra, hogy a bevándorlási törvénynek megfelelő ellátással működtesse az Egyesült Államokba érkező migránsok fogva tartására kialakított gyűjtőközpontokat, ezért százezreket voltak kénytelenek szabadon engedni azzal az értesítéssel, hogy majd meg kell jelenniük egy bevándorlási bíró előtt.

A Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) és az Amerikai Migrációs Tanács nevű civil szervezetek már hétfőn este jelezték, hogy fellépnek az intézkedés ellen.

Hétfőn egyébként az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy június óta 30 százalékkal csökkent a déli határokon fogva tartott illegális határátlépők száma. Júniusban valamivel több mint 104 ezer illegális bevándorlót tartóztattak le a határok mentén, mintegy 40 ezerrel kevesebb embert, mint májusban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában