hála és köszönet

2019.06.24. 13:00

Egy éve szabadultak a barlang fogságából a thai gyerekek

Megmenekülésük egyéves évfordulóját ünnepelték hétfőn azok a thaiföldi focista gyerekek edzőjükkel, akik tavaly június 23-án hetekre a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedtek a monszun okozta hirtelen áradások miatt.

Members of the "Wild Boars" football team pose at the Tham Luang cave centre as they mark the first anniversary of their rescue from the cave in the Mae Sai district of Chiang Rai province on June 24, 2019. - Thailand's "Wild Boars" footballers, who captivated the world one year ago after floods trapped them underground for nearly three weeks, paid respects on June 24 to the diver who died during the rescue efforts. (Photo by Jittrapon KAICOME / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jittrapon Kaicome

A csoport tagjai egy hétfői megemlékezésen elmondták, hogy hálásak azokért a lehetőségekért, amelyeket az elmúlt egy évben az élettől kaptak.

„Örülök, hogy újra itt lehetek”

- mondta a 15 éves Adul Szam-on a múzeumnál, amelyet a barlang bejárata előtt emeltek.

A fiú több mint két hetet töltött csapattársaival és edzőjével a barlangban, elzárva a külvilágtól.

„Ez nagyon fontos esemény számunkra, mert Dzsa Szamot a második apánkként tartjuk számon” – mondta a fiatal a thai haditengerészet egykori búvárjára, a 38 éves Szaman Gunanra utalva, aki életét vesztette a mentés során.

Tiszteletadás az elhunyt búvár, Szaman Gunan szobránál
Fotó: Jittrapon Kaicome / AFP

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy megkaptam a thaiföldi állampolgárságot, aminek köszönhetően új lehetőségek nyíltak meg előttem például a focizás és a tanulás terén” – mesélte a korábban hontalan fiú.

„Álmomban sem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet”

- tette hozzá.

A csapat edzője beszédet mond a sajtótájékoztatón
Fotó: Jittrapon Kaicome / AFP

Tavaly nyáron az egész világ azért szurkolt, hogy sikerüljön épségben felszínre hozni a fiatalokat, akik azóta több televíziós műsorban szerepeltek, és történetükről film is készül. Ezzel fejenként 3 millió bahtot (csaknem 28 millió forintot) kereshetnek.

„Sokat változott az életem”

- mondta a 12 éves Csanin Vibulrungrueng, a csapat legfiatalabb tagja. „Sokan felismernek minket.”

A barlangból kimentett tagok közösen adnak a hálát a menekülésért
Fotó: Jittrapon Kaicome / AFP

A fiúk edzője, a 26 éves Ekapol Dzsantavong hálát adott azért, hogy az egész csapat épségben megmenekült, és hozzátette:

minden új lehetőség csak további ajándék.

A focicsapat és edzője 2018. június 23-án kereste fel a Bangkoktól 1000 kilométerre fekvő Tham Liang-Khun Nam Nang Non-barlangot. A hirtelen áradás miatt több mint két hétre csapdába estek a barlang egy száraz pontján. Kiszabadításukra nemzetközi mentőexpedíciót szerveztek tapasztalt barlangi búvárok. A mentésen, amely végül sikerrel zárult, ezrek dolgoztak.

Borítókép: csoportkép a kiszabadult gyerekekről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában