együttműködés

2019.02.12. 20:59

Megkezdődött az ázsiai-csendes-óceáni térség legnagyobb nemzetközi hadgyakorlata

Az Arany Kobra fedőnevű éves nemzetközi katonai manőver helyszíne Thaiföld.

A 29 ország részvételével zajló hadgyakorlatnak az észak-thaiföldi Fitszanulok tartományban tartott megnyitó ünnepségét az Egyesült Államok és Thaiföld közösen szervezte.

A ceremónián felszólaló Peter Haymond thaiföldi amerikai nagykövet közölte: az 1982 óta tartott gyakorlat célja az együttműködés és a hadseregek közti átjárhatóság erősítése.

Az ünnepségen részt vett Pornpipat Benjaszri tábornok, a thai védelmi erők parancsnoka és Gary Volesky altábornagy az amerikai hadsereg csendes-óceáni parancsnokságának képviseletében.

Thaiföld és az Egyesült Államok mellett hét másik ország vesz aktívan részt a manőverekben: Szingapúr, Japán, Kína, India, Indonézia, Malajzia és Dél-Korea. Az Egyesült Államok mintegy 4500 katonával vesz részt a gyakorlatokon. A legtöbb ország azonban csak katonai megfigyelőként van jelen.

A február 22-ig tartó hadgyakorlat három fő részből áll: katonai terepgyakorlat, humanitárius segítségnyújtás és katasztrófa-elhárítás. Az Egyesült Államok közlése szerint a manőverek céljai között szerepel a tengeri biztonság erősítése, a betegségek jelentette veszélyek megelőzése és mérséklése, és reagálás a nagy méretű természeti katasztrófákra.

A thai tábornok közölte: ez a thai-amerikai kezdeményezés fontos mérföldkővé vált a regionális katonai együttműködésben, az Arany Kobra pedig nemcsak felületet biztosít együttműködéshez a térségben, hanem javára vált más stratégiai partnerek számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában