politikai döntés

2019.09.26. 16:46

Megakadályoznák Trócsányi uniós biztosi kinevezését

A Kormányzati Tájékoztatási Központ és a nagyobbik kormánypárt, a Fidesz szerint a bevándorláspártiak akadályozzák Trócsányi László uniós biztosi kinevezését.

Arra reagáltak, hogy csütörtökön az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései miatt. Sergey Lagodinsky,

a JURI egyik alelnöke, zöldpárti német EP-képviselő tájékoztatása szerint a szakbizottság 11 tagja az ellen szavazott, hogy az Európai Parlament külügyi bizottsága meghallgassa az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosi pozíciójára jelölt magyar politikust. Kilenc képviselő támogatta Trócsányi László meghallgatását

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta:

az EP bevándorláspárti képviselői „nem tűrik el”, hogy az új bizottságnak olyan tagja legyen, aki igazságügyi miniszterként szolgált, amikor Magyarország lezárta a határt a bevándorlók előtt. A bevándorláspártiak azt szeretnék, ha a határokat megnyitnák a bevándorlók előtt, ahogyan az új baloldali olasz kormány megnyitja a kikötőket előttük

A Fidesz csütörtöki közleményében az áll: a bevándorláspártiak mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák Trócsányi László biztosi kinevezését és újabb nyomást gyakoroljanak Magyarországra.

Azt írták: pontosan tudják, hogy

a Trócsányi Lászlónak szánt biztosi pozíció kulcsfontosságú a migráció szempontjából is, hiszen az EU bővítéséért felelős biztosként sokat tehet azért, hogy a nyugat-balkáni országokat stabilizálják, megerősítsék az ottani határvédelmet, megállítsák a migrációt.

„A bevándorláspárti erőknek azonban ez nem érdeke” – emelték ki.

A Fidesz szerint lehangoló, hogy a magyar ellenzéki pártok megint Magyarország ellen áskálódnak, és a magyar emberek akaratával szemben ezúttal is a bevándorláspárti erőket szolgálják.

Megteszi a szükséges jogi lépéseket Trócsányi

Trócsányi László szerint biztosjelölti ügyében minden tényalapot nélkülöző politikai döntés született, amellyel szemben megteszi a szükséges jogi lépéseket – közölte a politikus az MTI-vel.

A magyar biztosjelölt közleményében azt írta: az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága 11 igen, 9 nem és 2 tartózkodás mellett összeférhetetlenséget állapított meg személyével szemben.

A zárt ülésen a hozzá feltett minden kérdésre transzparens választ adott, összhangban a már korábban benyújtott dokumentumokkal – közölte az EP-képviselő, aki egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták, hogy a Magyarország számára történelmi jelentőségű portfólióra megfelelően készülhessen fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában