természeti csapás

2018.10.11. 11:55

Még három eltűnt személyt keresnek Mallorcán az áradások után

A hirtelen jött heves esőzések rendkívüli áradásokat okoztak egy nappal korábban.

Az eltűntek között van egy 5 éves kisfiú, akinek édesanyja életét veszítette miután autójuk elakadt az árvízben. Az asszony 7 éves kislányát még ki tudta menekíteni a járműből. Keresnek továbbá egy hatvanas éveiben járó német házaspárt is.

A tragédia eddig ismert halálos áldozatainak száma tíz, köztük van egy idős brit házaspár, akik egy taxiban veszítették életüket a sofőrrel együtt.

Az özönvízszerű felhőszakadás a sziget keleti részén három települést érintett, de a legnagyobb kárt Sant Llorenç des Cardassarban okozta, ahol néhány óra alatt négyzetméterenként több mint 220 liternyi esővíz zúdult le. A spanyol meteorológiai szolgálat adatai szerint Mallorcán a teljes éves csapadékmennyiség négyzetméterenként 600-800 liter közé esik.

A helyiek gátszakadáshoz hasonlították a történteket, mert a víz rendkívül gyorsan, pillanatok alatt borított el mindent, ráadásul olyan nagy erővel, hogy autókat sodort el több kilométerre onnan, ahol eredetileg hagyták. Több helyen pedig egymásra tornyozta a kocsikat, amelyeket daruval kellett leemelni egymásról.

A spanyol kormány csütörtöki ülésén várhatóan katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítja a térséget, ahogy arra ígéretet tett Pedro Sánchez spanyol kormányfő, aki szerdán a természeti katasztrófa helyszínére utazott.

A Baleári-szigetek kormánya háromnapos gyászt rendelt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában