Járvány

2020.08.30. 17:40

Másodszor is elkapta a fertőzést egy férfi Ecuadorban

Ez az első bizonyított újrafertőzéses eset a latin-amerikai országban.

Másodszor is elkapta a koronavírus-fertőzést egy ecuadori férfi – közölte a quitói egyetem mikrobiólógiai intézete.

Ez az első bizonyított újrafertőzéses eset a latin-amerikai országban.

Az intézet közlése szerint az illető májusban, majd augusztusban is elkapta a vírust, mindkét esetben megtörtént a DNS-szekvenálás, és megállapították, hogy a korokozók nem ugyanabból a vírustörzsből valók.

Az első esetben könnyű lefolyású volt a fertőzés okozta betegség, másodszor közepesen súlyos légúti megbetegedést okozott. A két fertőzés között, júliusban vírusteszten esett át az illető, és negatív volt az eredmény. A második fertőzéskor a kutatók megállapították, hogy nőtt a szervezetében az immunoglobulin szintje, ami arra utal, hogy már korábban képződtek a szervezetében antitestek.

Eddig Hongkongban, Belgiumban, Hollandiában, az Egyesült Államokban és Oroszországban dokumentáltak ilyen esetet.

Az infektológusok hat hónappal a Sars-CoV-2 kóddal ellátott újfajta koronavírus felbukkanása után is vajmi keveset tudnak az újrafertőzések lefolyásáról. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a néhány ilyen eset számos kérdést vet fel.

Szakemberek mindenesetre arra a megállapításra jutottak laboratóriumi kutatások alapján, hogy az első fertőzés legalábbis ideiglenesen védelmet nyújt egy újabb fertőzés ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában