Járvány

2020.03.23. 14:04

Már több mint 2000-en haltak bele a járványba Spanyolországban

Az összesen regisztrált fertőzések száma több mint 33 ezer, egy nap alatt 4500 új megbetegedést igazoltak a vizsgálatok – ismertette az adatokat Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfőn Madridban.

Az áldozatok száma 462-vel nőtt 24 óra alatt. A fertőzésből 3355-en épültek fel, ami további 780 gyógyult esetet jelent vasárnaphoz képest.

Simón hangsúlyozta:

a következő napok kritikusak lesznek, és számításaikból arra következtetnek, hogy a járvány a héten elérheti csúcspontját.

Ekkor kell megkettőzni az erőfeszítéseket, nem pedig engedni belőlük, hogy ne alakuljon ki újabb fertőzési hullám – figyelmeztetett.

Az egész országban jelen van a vírus, azonban a tartományok fertőzöttségében nagy eltérések mutatkoznak.

A legtöbb megbetegedést, több mint tízezret a madridi autonóm közösségből jelentették,

amelyet Katalónia és Baszkföld követ mintegy 6000 és 2500 fertőzöttel.

A lakosság arányában a legkevésbé érintett a két észak-afrikai exklávé, Ceuta és Melilla, a Kanári-szigetek, Murcia, valamint Andalúzia.

A dél-európai országban a kormány által elrendelt szükségállapot második hetébe lépett. Az oktatási intézmények továbbra is zárva vannak, az üzletek közül csak az alapvető szükségletek ellátását biztosító boltok üzemelnek, a kijárás csak a munkába járáshoz engedélyezett. A korlátozások határideje április 11.

A központi intézkedéseken túl a tartományi kormányok helyben egyéni szabályokat is hoznak, Katalóniában például a kijárás feltétele egy írásos dokumentum kitöltése, amelyet kinyomtatva vagy mobiltelefonra letöltve kell mindenkinek magánál tartani és igazoltatás esetén bemutatni.

A hatóságok tájékoztatása szerint az emberek nagy többsége betartja a szabályokat, de ennek ellenére vannak kirívó esetek. Az elmúlt nyolc napban 577 embert vettek őrizetbe, amiért megszegte az előírásokat és ellenkezett a csendőrökkel, illetve a rendőrökkel. Bírságot összesen mintegy 60 ezer esetben szabtak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában