Klímavédelem?

2019.12.02. 07:20

Már a rasszizmus és a patriarchátus ellen is harcol Greta Thunberg

A svéd tizenéves egyre nyíltabban fogalmazza meg a mögötte állók politikai céljait.

Swedish activist Greta Thunberg speaks during the Global Climate Strike demonstration in New York, U.S., on Friday, Sept. 20, 2019. Protesters took to streets, parks and plazas around the world on Friday in a day of action demanding more aggressive steps against global warming

Forrás: BRAZIL PHOTO PRESS / AFP

Fotó: VANESSA CARVALHO

Új kiáltványt tett közzé néhány társával Greta Thunberg: a fokozódó klímaharcban most már a „gyarmatosító, rasszista és patriarchális elnyomórendszerek felszámolása” a bejelentett cél – írja a mandiner.hu.

A Project Syndicate oldalon tette közzé Greta Thunberg, a klímavédelmi tüntetéseivel világhírűvé vált svéd tizenéves lány, valamint Luisa Neubauer és Angela Valenzuela az új kiáltványt, amelyben kifejtik, miért is sztrájkolnak újra.

„Egy év sötét tudományos jóslatai és a növekedő aktivizmus után a világ vezetői és a közvélemény egyre inkább észreveszik a klímaválság súlyosságát és sürgetősségét. És mégse történt semmi” – kezdik írásukat.

Thunbergék hosszan sorolják, mi mindent tettek, szerveztek az elmúlt évben, mennyi világvezetővel találkoztak – és szerintük mégsem történtek lépések a válság megoldására. „A tudomány cselekvést sürget, de a vezetőink még mindig nem vesznek róla tudomást. Így tovább harcolunk” – jelentik ki.

Greta Thunberg és társai ezért most két pénteki napon újra utcára vonulnak szerte a világon, legközelebb december 6-án, az ENSZ klímakonferenciája idején.

Hangsúlyozzák: a klímaügyben cselekedni kell, és „az akciónak erőteljesnek és széleskörűnek kell lennie„, mert szerintük ”a klímaválság nem csak a környezetről szól„. ”Ez az emberi jogok, az igazság és a politikai akarat válsága is. Koloniális, rasszista és patriarchális elnyomórendszerek alkották meg és fokozták azt tovább. Nekünk mindezt fel kell számolnunk” – szögezik le immár nem is leplezve politikai céljaikat, majd hozzáteszik: „A politikai vezetőink nem húzhatják ki magukat a felelősség alól.”

Kifejtik: „A kollektív cselekvés működik, ezt bebizonyítottuk. De hogy mindent megváltoztassunk, ahhoz mindenkire szükségünk van. Mindannyiunkra szükség van a klímaellenállási mozgalomban. Nem elég azt mondanunk, hogy törődünk vele, ezt meg is kell mutatnunk.”

Borítóképünkön Greta Thunberg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában