Járvány

2020.03.29. 20:36

Magyarország csatlakozna az Európai Bizottság katasztrófa-elhárítási programjához

Az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusának egyik eleme, és célja a különféle katasztrófa-elhárítási képességek felhalmozása.

Magyarország kész csatlakozni az Európai Bizottság RescEU programjához, amely az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusának egyik eleme, és célja a különféle katasztrófa-elhárítási képességek felhalmozása, amelyek akkor vethetők be, amikor az uniós tagállamok saját képességei már kimerültek – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap.

A közleményben emlékeztetnek: a RescEU indulásakor három képességet hoztak létre: a légi erdőtűzoltásit, a sürgősségi egészségügyi orvoscsoportokét, valamint az egészségügyi evakuációét.

A bizottság annak érdekében, hogy támogassa a tagországokat a koronavírus elleni küzdelemben, úgy döntött: az orvostechnikai eszközökből stratégiai mentési célú európai uniós készletet hoz létre. Azok a tagállamok, amelyek vállalják RescEU-készletek tárolását, támogatást kérhetnek a bizottságtól. A bizottság a készletek költségeinek kilencven százalékát fedezi, a fennmaradó tíz százalékot az adott tagállam. Az így létrehozott tartalékkereteket egy vagy több tagállam üzemeltetheti majd a jövőben, az eszközök beszerzéséért a befogadó állam felel – idézte fel a közlemény.

A magyar kormány az elmúlt napokban részletesen áttekintette a határozatot, felmérte az itthoni lehetőségeket, ezt követően pedig úgy döntött, hogy Magyarország aktívan részt kíván venni a RescEU-ban, így felajánlja, hogy raktárt alakít ki, illetve egészségügyi készletet halmoz fel. Magyarország március 29-én kinyilvánította ebbéli határozott szándékát az Európai Unió felé – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában