együttműködés

2019.10.09. 08:13

Magyarország az eddiginél is szorosabb kapcsolatot szeretne Brazíliával

Szijjártó Péter szerint, mivel a két ország vezetői nagyon hasonlóan közelítik meg a világpolitika kérdéseit, ezt a kivételes politikai egyetértést kölcsönös gazdasági előnyökre kell váltaniuk.

Brazliavros, 2019. oktber 9. A Klgazdasgi s Klgyminisztrium (KKM) ltal kzreadott kpen Jair Bolsonaro brazil elnk (j2) s Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter (b) tallkozja Brazliavrosban 2019. oktber 8-n. MTI/KKM

Forrás: MTI/KKM

Fotó: KKM

A külgazdasági és külügyminiszter kedden brazil hivatali kollégájával, Ernesto Araújóval tartott közös, brazíliavárosi sajtótájékoztatót.

„Brazília és Magyarország hasonlóan fontosnak ítéli meg a biztonság kérdését, az illegális migráció megállítását, azt, hogy mindenki tartsa tiszteletben szuverenitását, és fontosnak tartja a keresztény közösségek megvédését világszerte”

- mondta Szijjártó Péter.

Kifejtette, ennek megfelelően a magyar kormány márciusban elfogadott egy határozatot, egy stratégiai előterjesztést arra, hogy

Budapest új alapokra helyezi kapcsolatrendszerét Brazíliával.

„Ehhez az alapok jók, hiszen Brazília Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere Dél-Amerikában” – jegyezte meg a miniszter.

„A most megkötött megállapodások a mezőgazdasági kutatásról, a termékakkreditációról és a vízügyi együttműködésről sokat segítenek abban, hogy a két ország a már folyamatban lévő együttműködését gazdasági területen is még szorosabbra fűzze” – mondta.

„A kétoldalú kapcsolatok stabilitásában Magyarország fontosnak tartja az emberek között kapcsolatokat” – jelentette ki a külügyminiszter, hozzátéve, hogy az elmúlt években több mint kétezer brazil hallgató tanult magyarországi egyetemeken. „Most szeptembertől 250 brazil fiatal kezdte meg a tanulmányait Magyarországon. Magyar nyelvű lektorátus kezdett el működni két brazil egyetemen. Jövőre magyar kulturális évadot rendeznek Brazíliában” – sorolta.

Az ENSZ-en belüli politikai együttműködésről szólva azt mondta:

mindkét ország elutasítja a világszervezet globális migrációs egyezményét, rendkívül veszélyes dokumentumnak tartja. Egyetértenek abban, hogy minden országnak szuverén joga eldönteni, kit enged be a területére.

„Társadalmuknak szuverén joga eldönteni, hogy kikkel hajlandó együtt élni, és a két ország egyetért abban is, hogy meg kell akadályozniuk a globális migrációs egyezmény ”lopakodó módon történő áterőszakolását az ENSZ rendszerén„ – fejtette ki a miniszter.

Szijjártó Péter hozzátette,

Brazília és Magyarország egyetért abban, hogy a nemzetközi szervezetekben tiszteletben kell tartani az egyes országok szuverenitását és közösen lépnek fel a keresztény közösségek védelmében.

Budapest támogatja, hogy Brazília tagja legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának és az Emberi Jogi Tanácsnak.

”A keresztényüldözéssel kapcsolatban szeretnénk, ha az egész nemzetközi közösség végre túllépne a képmutatáson, elismerné, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, és végre megfelelő támogatást biztosítanánk ezeknek a közösségeknek„ – mondta Szijjártó Péter.

A magyar diplomácia vezetője a külügyminisztériumban először négyszemközt tárgyalt Ernesto Araújóval, majd a miniszterek vezetésével összeült a két ország gazdasági vegyes bizottsága. Az ülésen együttműködési megállapodást írtak alá a magyar Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és a Brazil Mezőgazdasági Kutatóintézet, a magyar Nemzeti Akkreditáló Hatóság és brazil partnerintézménye között, valamint egyetértési megállapodást a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium és a brazil tudományos, technológiai, innovációs és kommunikációs minisztérium között a békés célú űrtevékenységre vonatkozóan.

Ezután Jair Bolsonaro brazil államfő fogadta Szijjártó Pétert és kíséretét az elnöki palotában.

Szijjártó Péter brazíliai látogatásán korábban Sao Paulóban részt vett egy brazil-magyar üzleti fórumon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában