Fenntarthatósági témahét

2019.04.17. 11:12

Magyarország a Kárpátok Keretegyezmény soros elnöke

Az elnökség adta felhatalmazással élve a fenntarthatóságra való nevelés témájában rendezünk nemzetközi konferenciát.

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Fontos, hogy a diákok elkötelezettek legyenek a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem ügye mellett – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár egy a témában rendezett nemzetközi konferencián szerdán Budapesten.

A kétnapos tanácskozáson a Kárpátok Keretegyezményt aláíró államok képviseltetik magukat mintegy hetven delegálttal.

Maruzsa Zoltán kiemelte:

a kormány 2014-ben kezdeményezte a fenntarthatósági témahét bevezetését Magyarországon annak érdekében, hogy a hagyományos tantervi, tanórai kereteket meghaladva minden évben a fenntarthatóságra és környezetvédelemre neveljék a magyar diákokat.

Ez egy nagyon sikeres program – értékelt a helyettes államtitkár, hozzátéve: tapasztalataikat szeretnék megosztani a szerdán kezdődött nemzetközi konferencián.

Maruzsa Zoltán rámutatott:

a Kárpátok régiójában sem a környezetszennyezés, sem az egyéb problémák nem állnak meg az országhatároknál. Közös feladat ezek együttes kezelése, és az, hogy a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem fontosságának jegyében neveljék a gyermekeket

- hangsúlyozta.

Jelezte: a tanácskozáson bemutatják azokat a magyarországi kezdeményezéseket – a fenntarthatósági témahetet, a zöld óvoda-, ökoiskola-programokat -, amelyeket az oktatási rendszerben vezettek be annak érdekében, hogy a tanulók elkötelezettek legyenek a környezetvédelem ügye mellett.

A Kárpátok Keretegyezményt a Kárpátok védelméről és fenntartható fejlődéséről hét ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna) írta alá 2003 májusában Kijevben. A 2006 januárjában életbe lépett egyezmény a régió egyetlen, fenntarthatósággal foglalkozó többszintű kormányközi hálózata.

A keretegyezmény aláíróinak közös víziója az egységes szakpolitika és az együttműködés megvalósítása a Kárpátok védelme és fenntartható fejlődése érdekében – olvasható az MTI-hez eljuttatott háttéranyagban.

Magyarország mint a keretegyezmény soros elnöke, a fenntarthatóságra való nevelés témájában rendez nemzetközi konferenciát.

A tanácskozás központi témái a fenntarthatóságra való nevelés egészintézményes megközelítése a pedagógusok jó gyakorlatainak támogatásért, illetve azon nevelői kompetenciák, amelyek képessé teszik a pedagógusokat a minőségi oktatásra.

Borítókép: Maruzsa Zoltán Viktor köznevelésért felelős helyettes államtitkár 2018. november 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában