Minority SafePack

2017.12.19. 15:08

Magyar Közösség Pártja: közösségépítő év volt az idei

A felvidéki magyarság számára kézzelfogható sikereket is hozó, mozgalmas esztendő volt az idei – hangzott el a Magyar Közösség Pártja (MKP) évértékelő sajtótájékoztatóján Pozsonyban kedden.

A közösségépítés mellett a civil szervezetekkel és a történelmi egyházakkal folytatott összefogás jellemezte az évet, amely a pártnak és a felvidéki magyarság számára egyaránt sikereket, eredményeket is hozott – jelentette ki Menyhárt József, az MKP elnöke az MTI-nek nyilatkozva.

A párt szempontjából az év legmeghatározóbb eseménye a megyei választás volt, amelynek eredménye sikernek értékelhető, hiszen a nyolc szlovákiai megyéből ötben jelölteket állító, parlamenten kívüli MKP 33 megyei képviselői mandátumot szerzett, ami a pártok közti versengésben országosan a harmadik legjobb eredmény.

Menyhárt József a búcsúzó év történéseit ismertetve elmondta: fennmaradt a magyar állammal és a magyar kormánnyal való stratégiai partnerségük, amelynek köszönhetően a felvidéki magyarság több sikert tudhat magáénak. Ilyen például a Kárpát-medencei óvodaprogram felvidéki beindítása, amelynek keretében 58 óvoda és bölcsőde újul meg, illetve épül fel. Hozzáfűzte: ilyen a gazdaságfejlesztési csomag is, amely a Felvidék magyarok lakta, leszakadó régióinak felzárkóztatását célzó Baross Gábor Terv révén, helyi kis- és középvállalkozók számára tudott magyarországi forrásokat biztosítani.

„Sikerekről beszélhetünk, de nagyon fontos, hogy ezeket a sikereket a közösség is megélje” – jegyezte meg az MKP elnöke. Rámutatott: a jövő évben és 2019-ben is fontos kihívások várnak a pártra, hiszen 2018-ban önkormányzati választásra kerül sor, ahol a magyar polgármesterek és önkormányzati képviselők számának maximalizálása a cél, 2019-ben pedig államfőválasztás lesz, amelyen ismét magyar államfőjelöltet akarnak indítani.

Berényi József, az MKP elnökségi tagja a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés támogatására indított aláírásgyűjtés felvidéki eredményeiről számolt be. Elmondta: az egyes kisebbségi jogok európai uniós kodifikálását célzó Minority SafePack polgári kezdeményezés támogatására eddig már több mint 40 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük, ami megközelíti az általuk vállalt 50 ezret.

„Az ígéret teljesítése, az 50 ezer aláírás összegyűjtése a márciusi időpontig teljesen reális” – mondta Berényi József, a felvidéki aláírásgyűjtés szervezője. Hozzátette: a jövő évben még az internetes aláírásgyűjtésre akarnak ráerősíteni, mivel az eddig összegyűlt támogató aláírások túlnyomó többsége papíralapú.

A Minority SafePackre megállapított kvóták szerint Szlovákiából legkevesebb 7500 aláírást kell összegyűjteni jövő tavaszig, de a Felvidéken augusztus második felében elindított aláírásgyűjtés szervezői ennél jóval több, 50 ezer aláírás összegyűjtésére tettek ígéretet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában