Országgyűlési javaslat

2017.11.21. 14:18

LMP: az ország legnagyobb problémája a dolgozói szegénység

Az alacsony béreket, a dolgozói szegénységet tartja az ország legnagyobb problémájának az LMP, parlamenti frakciója ezért ismét benyújtja az országgyűlésnek javaslatát ennek felszámolására.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a többi között társadalmi szintű béremelést hajtanának végre a mintegy 1400 milliárd forintot igénylő program keretében, amelyre állítása szerint rendelkezésre áll a fedezet a költségvetésben.

Kifejtette: az egykulcsos személyi jövedelemadót és olyan adócsökkentést vezetnének be, amely az alacsonyabb jövedelműek bérét jelentősen, de még a nettó 400 ezer forintot keresőkét is emelné. Eltörölnék a minimálbér adóját és rendeznék a béreket a közszférában – tette hozzá.

Nagyobb mértékben járulnának hozzá a gyermeknevelés költségeihez is, a családi pótlékot például 30 százalékkal, az egygyermekesekét 45 százalékkal emelnék, és a gyermek felsőoktatási tanulmányaihoz is biztosítanák a támogatást.

Igazságosabbá tennék a családi adókedvezményt is, és csökkentenék az alapvető élelmiszerek áfáját – sorolta Schmuck Erzsébet, aki elhibázottnak tartja a kormány gazdaságpolitikáját.

Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője a pedagógusok helyzetének javítását célzó programjukat ismertetve elmondta: a pályakezdő tanárok jövedelmét megháromszoroznák, az átlagos pedagógusbért megkétszereznék, de a pedagógusokat segítők bérét is felzárkóztatnák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában