lakatlan területre

2021.04.20. 15:54

Lezuhant a román légierő egyik MiG-21 Lancer vadászgépe

A pilóta katapultált, és túlélte a balesetet, de megsérült.

Maros megyében kedd délután lezuhant a román légierő egyik MiG-21 Lancer vadászrepülőgépe – jelentették a romániai hírtelevíziók.

Dan Anghel, a román védelmi minisztérium szóvivője az Antena3 hírtelevíziónak elmondta: a pilóta katapultált, és túlélte a balesetet, de megsérült. A hírtelevízió közlése szerint a többfunkciós vadászgép a Kolozs megyei Aranyoslóna légibázisáról szállt fel gyakorlatozó repülésre, és a Szászrégennel szomszédos Dedrád közelében zuhant le.

A román védelmi minisztérium közleménye szerint a repülőgép helyi idő szerint 14 óra 30 perckor zuhant le lakatlan területre. A pilóta a katapultálás ellenére nem vesztette el az eszméletét, együttműködött a helyszínre érkező mentőegységekkel.

Romániában folyamatban van a légierő korszerűsítése, amelyet a hadsereg másodkézből vásárolt, használt F16-os vadászgépekkel hajt végre. Használatban vannak azonban még a Szovjetunióban gyártott és izraeli segítséggel Romániában felújított MiG-21 Lancer típusú vadászgépek is. A megrendelt F16-osok közül eddig 17 érkezett meg Romániába. Az utóbbi 25 évben a román légierő több mint húsz MiG-21-ese hajtott végre kényszerleszállást, vagy zuhant le.

A legutóbbi hasonló baleset 2018. július 7-én történt egy légi parádé közben a dél-romániai Fetesti település mellett. Akkor a pilóta nem élte túl a balesetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában