így is nagy károkat okozott

2018.10.14. 13:27

Lecsapott Portugáliára a trópusi viharrá szelídült Leslie

A 175 kilométeres sebességű széllel érkező, erejét veszett hurrikán miatt 27 ember megsérült.

People watch the waves at Costa da Caparica, near Lisbon, on October 13, 2018. - Portugal placed most of the country on red alert as Hurricane Leslie barrelled towards its coastline in what could be the fiercest storm to hit the country since 1842. And neighbouring Spain was also making preparations, with meteorologists expecting it to hit early Sunday, although by then it was likely to have been downgraded to a tropical storm. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA

Óránkénti 175 kilométeres sebességű széllel és heves esőzéssel csapott le Portugália északi és középső, tengerparti részére vasárnap a trópusi viharrá szelídült Leslie, pusztításai nyomán fák dőltek ki, autók rongálódtak meg.

A helyi katasztrófavédelem közlése szerint 27 ember megsérült, állapotuk nem életveszélyes. Mintegy hatvan embernek kellett lakhelyét elhagyni. A helyzet a fővárostól, Lisszabontól 200 kilométerre északra fekvő Coimbra körzetében volt a legsúlyosabb, de jócskán kijutott a közeli Leiriának, Lisszabonnak, valamint északon Aveiro, Viseu és Porto településeknek is.

A hatóságok 1900 segélykérést rögzítettek, többségében kidőlt fák, megrongálódott tetők miatt. Mintegy 324 ezer ember maradt áram nélkül.

Az áramszolgáltatást többnyire sikerült délre helyreállítani. A katasztrófavédelem azt tanácsolta a lakosoknak, hogy maradjanak távol a tengerparti területektől, illetve ne hagyják el otthonaikat.

A Leslie hurrikán szeptember 23-a óta kavargott az Atlanti-óceán felett, és partra érve már trópusi viharként folytatta útját, jelentősen veszítve erejéből. Útját a szomszédos Spanyolország felé folytatta, ahol Zamora településen óránkénti száz kilométeres sebességű szelet mértek.

A meteorológiai feljegyzések szerint az elmúlt 176 évben az Ibériai-félszigetet csupán a Vince szélvihar érte el Spanyolország déli részén 2005-ben. Tavaly októberben a heves széllökések és rendkívüli hőség következtében az Ophelia szélvihar Portugáliában és a spanyolországi Galíciában szított erdőtüzeket, amelyeknek mintegy negyven halálos áldozata volt.

Borítókép: Emberek nézik a felkorbácsolt hullámokat Lisszabon közelében

PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában