tájfun

2019.09.22. 09:06

Lecsapott Japánra a szezon 17. trópusi vihara, többen megsérültek

A helyi légitársaságok elővigyázatosságból törölték az Okinava és Japán legnagyobb szigete, Honsú közötti járatokat.

Lecsapott Japánra a szezon 17. trópusi vihara, a Tapa, 19-en megsérültek, 300 légi járatot töröltek – számolt be vasárnap az NHK helyi közszolgálati televízió.

A beszámoló szerint a Tapa ugyan elhaladt a dél-japán Okinava prefektúra mellett, mégis voltak sérültjei. A helyi légitársaságok elővigyázatosságból törölték az Okinava és Japán legnagyobb szigete, Honsú közötti járatokat. Hasonló korlátozást rendeltek el a délnyugati Kjúsú szigetére tartó viszonylatokra, ebbe az irányba tart ugyanis a tájfun.

Okinava szigetén a rendkívül heves szél megrongálta a távvezetéket, mintegy 5000 háztartásban nincs áram. A meteorológusok előrejelzése szerint a vihar vasárnap estére éri el Kjúsút, ahol helyenként akár 300-400 milliméter eső is eshet. Kjúsún korlátozták a vasúti forgalmat is, miután a szigetre tartó szél erőssége egyes helyeken elérte az óránkénti 160-190 kilométeres sebességet.

A hatóságok arra is figyelmeztettek, hogy a rendkívüli időjárás miatt a tengeren nagy hullámok keletkeznek, míg a szárazföldön a megnövekedett csapadék mennyisége miatt földcsuszamlások lehetnek.

A Tapa további útja a Cusima-szorost érintve Honsú és Hokkaidó szigete felé vezet, majd hétfőre kijut a Csendes-óceánra, ahol szakértők szerint új erőre kaphat.

Szeptember elején Japánban a Fakszaj tájfun tombolásában három ember meghalt, több mint hatvan megsérült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában