Járvány

2020.05.19. 17:02

A visegrádi kormányfőkkel és a német kancellárral tárgyalt Orbán Viktor

A gazdaság újraindításáról tárgyaltak a vezető politikusok.

Forrás: Facebook

Fotó: Orbán Viktor

Online konferencia keretében tartották meg a V4+Németország-csúcstalálkozót kedd délelőtt, a megbeszélésen a koronavírus-válságról volt szó – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Angela Merkel német, Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, valamint Igor Matovic szlovák kormányfő a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk áthidalásáról egyeztetett. Egyetértettek abban, hogy a járvány ősszel várható újabb hullámát egy sokkal jobban felkészült egészségügyi rendszernek kell kezelnie Európában – ismertette a sajtófőnök.

Az online találkozóra kevesebb mint egy nappal azután került sor, hogy Angela Merkel és Emmanuel Macron meghirdettek egy német-francia javaslatot az EU gazdasági mentőcsomagjára vonatkozóan – írja a Magyar Nemzet, amelynek egy korábbi beszámolója szerint

Berlin és Párizs egy ötszázmilliárd eurós, az unió 2021–2027 közötti költségvetésébe illeszkedő alapot vizionál, amelyhez az Európai Bizottság a piacról vesz majd fel hitelt.

A terv részeként uniós szintű egészségügyi stratégiát szorgalmaznak, illetve nem engednének az EU iránymutató programjaiból, a zöld- és digitális politikákból.

Ahogy azt a német kancellár hétfőn is említette, a német-francia fellépés a 27 tagú EU-ban mindig kiemelt jelentőséggel bír, ám a csomag elfogadásához valamennyi tagállam hozzájárulása szükséges. A mai találkozó minden bizonnyal ezt a célt is szolgálta: ma reggel a német Spiegel írt arról, hogy

Merkel a visegrádiak támogatását akarja megnyerni a tárgyalás alkalmával.

A német sajtó azt is tudni véli, hogy a kancellár és a francia elnök a hétfői bejelentést megelőzően is egyeztettek már a többi országvezetővel, így a visegrádiak ma másodszor, ezúttal közösen hallhatták a német-francia javaslatot.

Az uniós tagállamok vezetői egyébként még április végén bízták meg az Európai Bizottságot a többéves keretköltségvetés és a járvány következményeinek kezelésére alkalmas mentőcsomag kidolgozásával, valamint ezek kapcsolatának a tisztázásával.

A visegrádi országok június elején tartják következő csúcstalálkozójukat Csehországban.

A tárgyalás során Angela Merkel kis segítséggel ugyan, de magyarul is üdvözölte a jelenlevőket.

" data-instgrm-version="12">

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Orbán Viktor (@orbanviktor) által megosztott bejegyzés,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában