Ország-világ

2021.08.20. 22:31

Külföldi államfők köszöntötték a magyarokat a nemzeti ünnep alkalmából

II. Erzsébet brit uralkodó és Andrzej Duda lengyel elnök is elküldte jókívánságait az Áder Jánosnak címzett üzeneteikben.

Britain's Queen Elizabeth II receives flowers as she meets employees during a visit to AG Barr's factory in Cumbernauld, east of Glasgow, where the Irn-Bru drink is manufactured on June 28, 2021. - The Queen is in Scotland for Royal Week where she will be undertaking a range of engagements celebrating community, innovation and history. (Photo by Andrew Milligan / POOL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Andrew Milligan

A nemzeti ünnep alkalmából gratulálok Őexcellenciájának, és egyben jókívánságaimat tolmácsolom Magyarország népének

– közvetítette a Magyar Nemzet a Brit Nagykövetség hivatalos magyar Facebook-oldala alapján az angol királynő üzenetét.

II. Erzsébet az államalapítás alkalmából megfogalmazott köszöntőjében továbbá reményét fejezte ki, hogy

a nehéz év után sikeresen leküzdjük a globális egészségügyi kihívásokat és jobb idők elé nézhetünk a jövőben.

Duda: a lengyel-magyar együttműködés Európa fejlődésének fontos tényezője

A lengyel-magyar együttműködés a közép-európai térség, valamint egész Európa biztonságának és fejlődésének fontos tényezője – idézi az MTI Andrzej Duda lengyel elnök gratulációs levélét, amelyet Áder János köztársasági elnöknek címzett az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából.

Lengyelországot és Magyarországot különleges, mély barátsággal, kölcsönös tisztelettel és intenzív párbeszéddel teli kapcsolatok fűzik egymáshoz.

A történelmi sorsközösségből a lengyel elnök kiemelte az 1956-os júniusi poznani munkásfelkelés, valamint a magyar forradalom idei 65. évfordulóját. Ezek az események „tartós nyomot hagytak Lengyelország és Magyarország történelmében”, felidézve a magyarok rokonszenvét a poznani felkelés iránt, akárcsak azt a spontán támogatást, amelyet később a lengyelek nyújtottak a magyar forradalmároknak.

Jelenleg a két nemzet továbbra is számíthat egymásra a veszélyhelyzetekben, az olyan nehéz pillanatokban is, amilyen a koronavírus-járvány – hangsúlyozta Duda. Mint megírta, örömmel él a szeptember elején esedékes hivatalos budapesti látogatása lehetőségével és várja a visegrádi csoport (V4) államfőinek november végi magyarországi csúcstalálkozóját is a Planet Budapest 2021 alkalmából. A lengyel-magyar együttműködés fontos tényezője térségünk és egész Európa fejlődésének és biztonságának, szoros és sokoldalú – a Három Tenger Kezdeményezés és a V4 részeként folytatott – együttműködés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában