Együttműködés

2018.05.18. 07:53

Közös gyakorlattal ünnepeltek a magyar honvédek és az ohiói nemzeti gárdisták 

Az apropót ehhez a Magyar Honvédség és az ohiói Nemzeti Gárda együttműködésének 25. évfordulója adta. A gyakorlatot az amerikai tagállam fővárosában, Columbusban tartották.

Szabó István vezérőrnagy, helyettes vezérkari főnök, aki részt vett a közös gyakorlaton, elmondta: negyedszázaddal ezelőtt az ohiói Nemzeti Gárda kereste meg a magyarokat, segítséget és együttműködést kínálva a NATO-csatlakozás előtt.

„Konkrét programmal és tanácsokkal segítettek a felkészülésben a NATO-csatlakozásra, és a csatlakozás után ez a segítség együttműködéssé nemesült. Ma már közös gyakorlatokat tartunk, katasztrófaelhárítási ismereteket adunk át egymásnak és külföldi missziókban is együtt veszünk részt” – fogalmazott Szabó István. A vezérőrnagy az együttműködés „csúcsának” nevezte a honvédség és az ohiói gárda közös misszióját Afganisztánban és a KFOR – a NATO vezette koszovói nemzetközi békefenntartó erők – munkájában.

„Az amerikaiakkal együtt, velük egyenrangúan vettünk részt afgán egységek kiképzésében” – hangsúlyozta Szabó István.

Arra a kérdésre, hogy vajon az ohióiak annak idején miért éppen a magyarokat keresték meg, a vezérkari főnök helyettese kifejtette, hogy az amerikai Nemzeti Gárda valamennyi szövetségi államban ápol külföldi partneri kapcsolatokat, összesen 74 ilyen, úgynevezett Állami Partnerségi Program (SPP) működik szerte az Egyesült Államokban. Az ohióiak az ott élő nagy lélekszámú magyar közösségre tekintettel keresték meg a magyarországi katonákat. „Az ohióiaknak Magyarország mellett 2006 óta Szerbiával is van ilyen együttműködésük” – tette hozzá a vezérőrnagy.

A közeljövő terveiről Szabó István elmondta: a KFOR-ban szeretnék erősíteni az együttműködést, mert úgy tűnik, mintha csökkent volna az amerikaiak Balkán iránti érdeklődése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában