Járvány

2020.05.17. 10:45

Schanda Tamás: Magyarország jobban vette az akadályokat, mint más országok (videó)

Az államtitkár szerint az áprilisi gazdasági adatok várhatóan letaglózóak lesznek, de nem szabad elkeseredni: az elmúlt tíz év bizonyította, a magyar emberek akarnak és tudnak dolgozni.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3509 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg. Ezzel 451 főre emelkedett az elhunytak száma, 1396-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1662 fő. Az aktív fertőzöttek 56%-a, az elhunytak 78%-a, a gyógyultak 61%-a budapesti vagy Pest megyei. 562 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 47-en vannak lélegeztetőgépen – mondta el Gál Kristóf szóvivő a tájékoztatón.

Ezt követően elsőként Schanda Tamás államtitkár beszélt.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes elmondta, a védekezés második szakaszában vagyunk, a járvány gazdasági szempontból is megviseli Magyarországot.

„Az áprilisi gazdasági adatok várhatóan letaglózóak lesznek, de elkeserednünk nem szabad, az elmúlt tíz év bizonyította, a magyar emberek akarnak és tudnak dolgozni, fizetésből akarnak megélni”

- fogalmazott a miniszterhelyettes az Origo tudósítása szerint. Kifejtette: Magyarország jobban vette az akadályokat, mint más országok, az ipari teljesítmény visszaesése EU-szinten 12%, de nálunk csak 10%.

„Annyi munkahelyet hozunk létre, ahányat a járvány megszüntetett”

- jelentette ki Schanda Tamás. Elmondta: a támogatási program koncepciójának lényege az, hogy a támogatott olyan képzésben vesz részt, ami nem egyezik meg az eredeti munkakörével, de ahhoz kapcsolódik a munkahelyén belül.

Megjegyezte: az informatikus online tanfolyamra például 30 ezren jelentkeztek, ami egy 8 hetes, ingyenes képzés.

„Ami az oktatást illeti, az a cél, hogy a még tanuló magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek”

− mondta Schanda Tamás.

Kitért arra is, hogy csütörtökön sikeresen lezajlottak a szakmai érettségi vizsgák. A vizsgákat úgy alakították ki, hogy egészségügyi szempontból biztonságosak legyenek.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy

elérhető a Diákhitel Plusz, ami kamatmentes és szabad felhasználású.

Május 1-ig 8700-an igényelték, ami óriási siker. A Diákhitel 1 keretét augusztus 1-től a duplájára emelik.

Megismételte, hogy nyelvvizsga-mentesség bevezetése után mintegy 24 ezer diplomát már ki is állítottak, ez folyamatos, mindenki meg fogja kapni, akit érint.

Schanda Tamás közölte: lesznek online nyelvvizsgák is, eddig több mint 2000 ezren jelentkeztek ezekre, májusban meg is kezdődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában